Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Dekarboniziranje 75 posto emisija od brodova
Članak
Objavljeno: 09.02.2024. 11:08

Seabound 

VIDEO: Dekarboniziranje 75 posto emisija od brodova

Seaboundov prototip za hvatanje ugljika uspješno je hvatao emisije iz dimnjaka na kontejnerskom brodu.

VIDEO: Dekarboniziranje 75 posto emisija od brodova

Brodarska industrija kriva je za oko 3 posto štetnih emisija u svijetu. Poseban problem su veliki kontejnerski brodovi koji prevoze na tisuće kontejnera i s današnjom tehnologijom se ne mogu učinkovito elektrificirati, pa se stoga traže novi načini kako drastično smanjiti emisije. Također je važno da se sustavi za dekarbonizaciju mogu ugrađivati i na starije brodove jer se ne može očekivati da će svi brodari obnavljati svoju flotu novim plovilima.

Londonski startup Seabound, financiran bespovratnom pomoći od 1,5 milijuna američkih dolara vlade Ujedinjenog Kraljevstva, udružio se s globalnom brodarskom tvrtkom Lomar kako bi instalirao opremu za hvatanje ugljika na jedan od starijih brodova srednje veličine koji može nositi više od 3.200 brodskih kontejnera.

sb3

Seaboundov prototip sustava stane u nekoliko transportnih kontejnera, zauzimajući vrlo malo prostora na brodu, pričvršćuje se na ispušni sustav broda kako bi uhvatio emisije ugljičnog dioksida i sumpora iz prljavog brodskog dizela dok izgara.

Ispušni plin se gura kroz hrpu kamenčića kalcijevog oksida, relativno jeftinog i rasprostranjenog materijala koji se koristi u građevinarstvu, poljoprivredi i drugim područjima diljem svijeta. Ugljični dioksid lako reagira sa živim vapnom na sobnoj temperaturi stvarajući kalcijev karbonat ili vapnenac, tako da ovi kamenčići vežu i hvataju ugljični dioksid, a nakon uporaba na brodu s ciljem pročišćavanja dima, mogu se prodati po cijeni od 340 dolara po toni, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Drugim riječima, ovaj dekarbonizator koji hvata emisije i skladišti ih u kamenčiće, u osnovi uzima jeftinu sirovinu i pretvara je u vrjedniju, kako bi prihodima od prodaje pomogao u nadoknadi kapitalnih i operativnih troškova rada sustava za dekarbonizaciju.

Tijekom nekoliko mjeseci na kontejnerskom brodu, mladi tim Seabounda proveo je niz testova, postupno poboljšavajući stopu hvatanja emisija dok nisu uspjeli postići 78% učinkovitosti hvatanja ugljika i više od 90% hvatanja sumpora.

Tim kaže da sustav će na kraju moći uhvatiti bilo gdje do 95% emisija u svom najučinkovitijem obliku, a prototip je uhvatio oko 1 tonu emisija CO2 dnevno tijekom testa.

sb2

"Naš pilot projekt pokazuje da možemo uhvatiti emisije ugljika izravno na brodovima na jednostavan i isplativ način", rekla je Alisha Fredriksson, izvršna direktorica i suosnivačica Seabounda, u priopćenju za javnost.

"Ovaj napredak pokazuje da brodarska industrija ne mora čekati nova goriva ili rješenja za smanjenje svojih emisija u budućnosti - već danas možemo početi hvatati ugljik iz postojeće flote."

Vezani sadržaji
Ključne riječi Seabound
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->