Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Dron štedi energiju poskakivanjem na nozi
Članak
Objavljeno: 14.04.2024. 13:56

Hopcopter 

VIDEO: Dron štedi energiju poskakivanjem na nozi

Skakućući na svojoj nozi, modificirani zračni dron može raditi gotovo sat vremena, za razliku od nekoliko minuta ako samo leti.

VIDEO: Dron štedi energiju poskakivanjem na nozi

Tim znanstvenika s kineskih sveučilišta City University of Hong Kong i The Hong Kong University of Science and Technology, razvili su malog drona po nazivu Hopcopter koji dolazi s jedinstvenom sposobnošću, poskakivanjem na svojoj nozi opremljenoj oprugom.

Pristup koji su razvili uključivao je dodavanje teleskopske noge s oprugom koja podsjeća na "pogo stick", ispod tijela standardnog malog kvadrokoptera, omogućujući mu da skače kada je to potrebno, a istraživači su mu dodali i mogućnosti stabilizacije.

Ideja znanstvenika nije bila samo napraviti robota skakača koji će zabavljati ljude, već mu dodavanje skakanja drastično smanjuje trošenje baterije, omogućujući dulje vrijeme rada. U kombinaciji letenja i skakanja mogao je raditi 50 minuta po jednom punjenju baterije, dok bi samo u letu baterija mogla izdržati samo šest minuta, a nova sposobnost mu je također omogućila podizanje težih tereta jer ih nije morao stalno držati na visini.

adding-a-telescopic-le

Zahvaljujući skakanju robot se lako se kreće s jednog mjesta na drugo, a usred skoka ga se može natjerati na let poput običnog quadcoptera. Testiranje je pokazalo da je, osim čistih okomitih skokova, robot sposoban skakati po neravnom tlu, pa čak i vodoravno, što je značilo da se noga može koristiti kao svojevrsni odbojnik, sprječavajući oštećenje ako robot naleti na zid ili drugu strukturu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Znanstvenici kažu da bi Hopcopter jednog dana mogao imati praktičnu primjenu za potrebe praćenja divljih životinja, inspekcije usjeva ili potragu i spašavanje, mada se nama čini da bi bio idealan za industriju igračaka jer bi ga djeca obožavala.

Rad o istraživanju, koje je vodio dr. Songnan Bai, objavljen u časopisu Science Robotics, možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->