Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Drveni nož oštriji od čeličnog
Članak
Objavljeno: 21.10.2021. 15:58

University of Maryland 

VIDEO: Drveni nož oštriji od čeličnog

Nož za rezanje bifteka izrađen od očvrsnutog drva od čeličnog je oštriji za više od tri puta.

VIDEO: Drveni nož oštriji od čeličnog

Znanstvenici Sveučilišta u Marylandu izradili su nož od nove forme očvrsnutog drva, čime se prirodnom materijalu otvaraju nove mogućnosti korištenja za izradu raznih predmeta, alata, pa čak i čavala bez negativnog utjecaja na okoliš.

Celuloza je primarna komponenta drva, koja čini 40 do 50 posto materijala, a sama po sebi ima veći omjer čvrstoće i gustoće od mnogih konstruiranih materijala, uključujući keramiku, metale i polimere.

No, ostatak drva, sastavljen od vezivnih materijala hemiceluloze i lignina, razrjeđuje njegovu ukupnu čvrstoću i ograničava njegovu primjenu. Autori studije su se u svojem istraživanju stoga fokusirali na uklanjanje tih slabijih komponenti dijelova drva uz istovremeno očuvanje celuloznih struktura.

"To je proces u dva koraka", kaže viši autor studije Teng Li. "U prvom koraku djelomično uklanjamo lignin. Drvo je obično vrlo kruto, ali nakon uklanjanja lignina postaje mekano, fleksibilno i pomalo mekano. U drugom koraku koristimo vruću prešu koja pritiskom i toplinom djeluje na kemijski obrađeno drvo kako bismo ga zgusnuli i uklonili vodu."

Drvo očvrsnuto na taj način potom se izrezuje u oblik noža i prekriva mineralnim uljem koje sprječava prirodnu tendenciju celuloze da apsorbira vodu, što produžava životni vijek materijala, održava oštrinu oštrice i omogućuje sigurno pranje u perilici posuđa.

Prema tvrdnji znanstvenog tima, drveni nož je tri puta oštriji od kuhinjskog noža od nehrđajućeg čelika i 23 puta tvrđi od prirodnog drveta, što su demonstrirali rezanjem bifteka ispečenog na "medium" način s lakoćom, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Znanstvenici su osim noža od očvrsnutog drva izrađivali i čavle koji su otporni na hrđanje i oštri kao standardni čelični čavli, što su demonstrirali zakucavanjem kroz tri drvene daščice.

Teng Li i njegovi kolege vjeruju da bi ova nova forma drva mogla ponudi okolišno prihvatljivu alternativu za čelik i keramiku, a u idućim istraživanjima namjeravaju ustanoviti koliko je proces izrade energetski učinkovit i pronaći načine kako ga još više unaprijediti po tom pitanju.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->