Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Epirus radi mikrovalno oružje za rušenje dronova
Članak
Objavljeno: 28.01.2023. 13:03

Leonidas 

VIDEO: Epirus radi mikrovalno oružje za rušenje dronova

Američka vojska dodijelila je ugovor tvrtki koja proizvodi mikrovalno oružje za rušenje rojeva dronova.

VIDEO: Epirus radi mikrovalno oružje za rušenje dronova

Jedan od velikih problema s kojima se suočava ukrajinska vojska u borbi protiv ruskih i iranskih bespilotnih letjelica je u tome što se za njihovo rušenje koriste rakete koje su višestruko skuplje od samih dronova, a kako se pokazalo, nisu ni dovoljno učinkovite u tome.

Američka vojska dodijelila je ugovor u vrijednosti od 66,1 milijun dolara tvrtki Epirus za razvoj mikrovalnog oružja koje će biti znatno učinkovitije i isplativije, za rušenje, ne samo pojedinačnih dronova, već čitavih rojeva, kao što objašnjavaju u ovom videu.

Epirus će vojsci isporučiti prototipe sustava pod nazivom Leonidas koji je sposoban oboriti cijele rojeve neprijateljskih bespilotnih letjelica u jednom naletu, ostavljajući prijateljske letjelice netaknutima.

Leonidas je u razvoju već nekoliko godina, a novo financiranje namijenjeno je prelasku tehnologije na prototipove sposobne za rad na terenu.

Kao i slični sustavi, Leonidas se brani od bespilotnih letjelica ispaljivanjem mikrovalne energije koja ometa ili uništava elektroniku letjelice bez posade, šaljući je na tlo, a može se čak boriti i protiv krstarećih projektila.

Prema Epirusu, Leonidas ima sposobnosti preciznog ciljanja jednog drona, formiranja mikrovalnog zida kako bi zaustavio roj, zaštite određenih područja neba, te se može konfigurirati kako bi omogućio prijateljskim letjelicama da djeluju dok istovremeno uništava neprijateljske letjelice u blizini.

Vezani sadržaji
Ključne riječi dronovi Epirus Leonidas
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->