Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Jedrenjak budućnosti može prevoziti 7000 automobila
Članak
Objavljeno: 20.09.2020. 10:53

Oceanbird 

VIDEO: Jedrenjak budućnosti može prevoziti 7000 automobila

Švedska tvrtka kaže da će novi visokotehnološki jedrenjak smanjiti štetne emisije za 90 posto.

VIDEO: Jedrenjak budućnosti može prevoziti 7000 automobila

Švedska tvrtka Wallenius Marine predstavila je koncept pod nazivom Oceanbird, inovativni veliki teretni transatlantski jedrenjak za koji tvrde da će smanjiti štetne emisije za 90%, a imat će kapacitet nosivosti toliki da će u jednoj vožnji moći prevoziti 7.000 automobila.

Brod će biti dug 200 metara, širok 40, a visina će mu iznositi 100 metara. Brod posjeduje 5 inovativnih krila-jedara na izvlačenje koja podsjećaju na ona kod aviona i mogu se uzdizati, spuštati i okretati ovisno prema uvjetima vjetra, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Također navode da će prelazak preko atlantskog oceana trajati 12 dana, umjesto 7 dana, koliko je potrebno današnjim konvencionalnim teretnjacima, no to će biti prihvatljivo obzirom na velike uštede goriva.

U dizajniranju ovog koncepta, Wallenius Marine se vodio smanjivanjem emisija CO2 kao osnovnim ciljem, a tek potom su dodavali druge zahtjeve poput nosivosti i brzine plovidbe.

wallenius-marine-oceanbird--002

Tvrtka ističe kako će izrada ovog broda predstavljati veliki tehnološki izazov. Trup je dizajniran za veliko teretno plovilo i od toga je sve razvijeno; brzina, tehnologija upravljanja, oblik i izgled trupa, te dizajn i konstrukcija opreme. Navode da se tu radi o mješavini zrakoplovne i brodograditeljske tehnologije gradnje uz istovremeno poštivanje zakona hidrodinamike i aerodinamike.

wallenius-marine-oceanbird--003

Krila-jedra su napravljena od mješavine metala i kompozita i imat će visinu oko 80 metara, dvostruko veću od brodova s najvećim jedrima današnjice, a moći će se spustiti na visinu od 60 metara. Pored svega toga, brod će posjedovati i motorni pogon za manevriranje pri ulascima i izlascima iz luka te u slučaju potrebe ili hitnosti.

wallenius-marine-oceanbird--001

Šveđani kažu da bi se ovakav tip broda mogao koristiti i za izradu kruzera za prijevoz putnika.

Projekt izgradnje broda Ocenbird je planiran za 2024. godinu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->