Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Mini industrijski robot dostupan svakome
Članak
Objavljeno: 07.08.2019. 12:50

Mirobot 

VIDEO: Mini industrijski robot dostupan svakome

Ova mala robotska ruka u stanju je izvoditi sve operacije kao i pravi industrijski robot.

VIDEO: Mini industrijski robot dostupan svakome

Kinesko-američka tvrtka Mirobot Team u suradnji s Gadget Labsom na Kickstarteru je uspješno "crowdfundala" projekt male robotske ruke pod nazivom Mirobot, koja može služiti u edukativne, zabavne, pa čak i u profesionalne svrhe, a rađena je prema uzoru na velike ruke industrijskih robota kakve proizvode KUKA i ABB, prema čijem je ABB IRB 6700 modelu razvijena.

Drugim riječima, za nekih 335 američkih dolara koliko traže u "early bird" ponudi, dobit ćete smanjenu robotsku ruku kakva se koristi u tvornicama i istraživačkim pogonima širom svijeta, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pored toga, u ponudi će se naći i obilje dodataka, gripova, nosača za olovke, alate i kamere, pa ćete s Mirobotom moći raditi doista raznovrsne stvari, programirati ga blokovskim jezikom, Pythonom, C++ i drugim jezicima, pogonskim vođenjem, simulacijskim programiranjem te demonstracijskom metodom.

Robot je dizajniran da bude "user friendly", a osim početnika će ga programirati entuzijasti, pa čak i stručnjaci za robotiku kojima će poslužiti za testiranje stvari koje će jednog dana biti ugrađene u prave industrijske robote.

Mirobot 2

Obzirom da je projekt open-source, na internetu ćete pronaći svu dokumentaciju, planove, sheme i kodove, što znači da ćete ga čitavog moći i sami izraditi.

Proizvođač kaže da se robotu kombinacijom OpenMV-a i koda računalnog vida može pružiti i umjetna inteligencija koja će biti u stanju prepoznavati objekte, oblike i lica.

U opisu specifikacija kažu da je robotska ruka 6-osovinski stroj koji se može slobodno rotirati vertikalno i horizontalno te pristupati na više mjesta nego 3 od 4 standardne robotske ruke, a preciznost njegovih ponavljanja pokreta se nalazi unutar 0,2 mm.

Uz robota se dobije i daljinski upravljač koji je vrlo jednostavan za korištenje čak i početnicima, a za njegovo korištenje ne trebate imati nikakvog pojma o programiranju.

I za kraj ćemo još navesti da ga možete postaviti na malo vozilo i pretvoriti u funkcionalnu repliku Marsovog rovera.

Više informacija potražite na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->