Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Morski pas robot jede smeće i čisti vodu
Članak
Objavljeno: 10.11.2018. 14:44

WasteShark 

VIDEO: Morski pas robot jede smeće i čisti vodu

Plovilo koje skuplja morsko smeće i pročišćava vodu započelo je patrolirati u Dubaiju.

VIDEO: Morski pas robot jede smeće i čisti vodu

Nizozemska tvrtka RanMarine napravila je autonomno plovilo pod nazivom WasteShark koje je inspiriranu velikim ustima proždrljivih morskih pasa.

Umjesto gutanjem riba i otkidanjem nogu neopreznih plivača, ovaj se robotizirani morski pas hrani smećem, a nakon uspješnog testiranja koje je trajalo punih godinu dana, stigao je u Dubai, gdje će skupljati smeće u luci i u priobalnom otvorenom moru. WasteSharkom se može upravljati daljinski, ali posjeduje i AI sustav koji mu omogućuje autonomni plov, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Plovilo dolazi u veličini od 1,4 x 1,1 m i može progutati do 159,6 kg smeća, a baterije mu omogućuju do 16 sati rada s jednim punjenjem.    

Pored toga WaterShark ima mogućnost prikupljati podatke o kvaliteti zraka i vode, pa čak i pročišćavati vodu pomoću filtera i iz nje izdvajati ulje, arsen i teške metale, a dodatna sposobnost mu je skeniranje i mapiranje morskog dna.

Opremljen je sustavom za izbjegavanje sudara i koristi lasersku radarsku tehnologiju za detektiranje objekata na svojem putu.

Osnovni model opremljen sustavom daljinskog upravljanja prodaje se po cijeni od 17.000 dolara, dok ćete autonomni model opremljen autopilotom i kompletnom senzorikom platiti 23.000 dolara.

RanMarine razvija i znatno veći model koji će biti namijenjen autonomnom patroliranju velikim morskim površinama i "proždirat" će puno veće količine plutajućeg smeća. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam