Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Najveći 3D printer za najveći 3D printani brod
Članak
Objavljeno: 08.11.2019. 11:01

3Dirigo 

VIDEO: Najveći 3D printer za najveći 3D printani brod

Sveučilište u Maineu 3D printanjem ušlo u Guinessovu knjigu svjetskih rekorda.

VIDEO: Najveći 3D printer za najveći 3D printani brod

Nije čest slučaj da jedno Sveučilište uđe u Guinessovu knjigu svjetskih rekorda, no to je uspjelo Sveučilištu u Maineu (UMaine), odnosno njihovom centru Advanced Structures and Composites Center.

Oni su postali Guinessovi svjetski rekorderi s čak tri stvari odjednom, odnosno zbog najvećeg 3D printera koji radi s polimerom, najvećeg čvrstog 3D printanog objekta i najvećeg plovila ikada izrađenog 3D printerom.

Njihov 3D printer u stanju je 3D printati objekte dužine do 30,5 m, širine do 6,7 m i visine do 3,1 m i to brzinom od 250 kg (čvrstog objekta) po satu.

Zahvaljujući najvećem 3D printeru na svijetu UMaine je ispio izraditi brodić težine od 2500 kg i dužine 7,6 m za tri dana, odnosno u roku od 72 sata., kao što možete vidjeti u ovom time-lapse videu.

3D printani brodić kojem su dali ime 3Dirigo potom je testiran u specijalnom bazenu Alfond W2 Ocean Engineering laboratorija opremljenog tehnologijom za stvaranje vjetra i umjetnih valova gdje je uspješno položio testove plovnosti.

Testiranje

Ideja Sveučilišta u Maineu je bila razviti tehnologiju koja bi mogla komercijalizirati takvu vrstu 3D printanja na velikoj skali, kako bi ju mogli koristiti proizvođači manjih brodica, jahti i čamaca korištenjem specijalnog polimera plastike koji u sebi ima 50 posto udjela drveta. Pored toga UMaine se nalazi u partnerstvu s nacionalnim znanstvenim laboratorijem Oak Ridge NationalLaboratory i zajednički provode istraživanja vrijedna 20 milijuna dolara s ciljem razvoja biomaterijala pogodnih za 3D printanje velikih objekata.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->