Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Novi GPT je najimpresivniji AI do sada
Članak
Objavljeno: 14.05.2024. 08:41

GPT-4o

VIDEO: Novi GPT je najimpresivniji AI do sada

Open AI je predstavio GPT-4o model umjetne inteligencije koji djeluje poput živog čovjeka više nego ikada prije.

VIDEO: Novi GPT je najimpresivniji AI do sada

U svojem obraćanju javnosti i medijima povodom novosti vezanih uz generativnu umjetnu inteligenciju, CTO tvrtke OpenAI Mira Murati, predstavila je najnoviji model pod nazivom GPT-4o (GPT četiri o), koji je najimpresivniji do sada i nudi velike mogućnosti u kontekstualnom i emotivnom razumijevanju teksta, govora, slike i videa, kao i odgovaranje na brojne nove načine u realnom vremenu, uključujući i pjevanje.

Da, dobro ste čuli, ChatGPT će vam sada (ako to želite) moći odgovoriti na upit i u obliku pjesmice, kao i različitim emotivnim obilježjima, uključujući vesele, tužne, euforične, ozbiljne, robotske i druge glasove, a na koji način će vam prezentirati odgovore ovisi o vašim željama i ukusima.

Posebno impresivno djeluje kako ChatGPT sada koristi glasovnu komunikaciju u realnom vremenu, odnosno s brzinom reakcije od samo 320 milisekundi, što otprilike odgovara brzini prosječne ljudske reakcije. Na taj način razgovori mogu teći nevjerojatno tečno i  prirodno, a ChatGPT će se uspješno boriti s okolnim zvukovima, upadanju u razgovore od strane drugih osoba, a čak će moći "sjeći" sugovornike kako bi se izborio da se "njegova čuje", kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nadalje, GPT-4o znatno unaprjeđuje ChatGPT i u vizualnoj interakciji, što znači da vrlo uspješno prepoznaje svijet oko sebe kada mu pružite sliku s kamere, a prepoznaje i emocije sugovornika. Također ga možete koristiti i za pomoć u matematici i programiranju na jedan potpuno novi način, jer će vam primjerice u matematici pomagati samo onoliko koliko to želite, kako bi vam olakšao učenje, a programski kod će vam moći protumačiti u "stvarnom svijetu", odnosno objasniti vam što se stvarno događa kada pokrenete neki kod ili dio koda, a moći će kod i poboljšati prema onome što želite da se izvršava.

Jedna od posebno impresivnih značajki je i prevođenje u realnom vremenu. Mira Murati i njezino društvo su demonstrirali kako ChatGPT možete koristiti kao prevoditelja u razgovoru između dva sugovornika koji govore različitim jezicima. Chatbot će govor jednog sugovornika prevoditi na jezik drugog, a potom odgovor drugog prevoditi onom prvom, što djeluje vrlo impresivno, barem prema demu koji su pokazali. Zasad na raspolaganju imate 50 jezika, među kojima je i hrvatski, što će vam značajno poboljšati komunikaciju gdje god se nalazili u svijetu.

Mira Murati kađže da će se nove značajke naći u svim verzijama ChatGPT-a, uključujući i besplatnu inačicu u predstojećim danima i tjednima

Prema onome što smo vidjeli, rekli bismo da ChatGPT postaje nevjerojatan digitalni prijatelj (e ne više asistent) i sada djeluje poput pravog živog bića s mnogim obilježjima koja imaju ljudi.

Nemamo potrebu uopće razmišljati o tome koliko se doista približio ljudskoj inteligenciji, jer je zabavan i može nas oraspoložiti u svakom trenutku, a to je možda najvažnija stvar u razvoju AI-ja za nas obične ljude.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam













       

*/-->