Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Novi brzinski rekord Hyperloopa
Članak
Objavljeno: 29.07.2019. 13:19

TUM 

VIDEO: Novi brzinski rekord Hyperloopa

Studenstski tim Tehničkog sveučilišta u Munchenu postigao novi rekord sa svojim Hyperloop prototipom.

VIDEO: Novi brzinski rekord Hyperloopa

U vrijeme dok još uvijek čekamo kada će elektromagnetski vlakovi u cijevima pod vakuumom prevoziti prve putnike, studentski tim Tehničkog sveučilišta u Munchenu (TUM), svojim je prototipom (bez putnika) postigao novi brzinski rekord za Hyperloop.

Novi rekord je postignut za godišnje natjecanje SpaceX Hyperloop Pod Competition i sada iznosi 464 km/h. Studenti TUM-a ovime su srušili vlastiti brzinski rekord iz 2018. koji je iznosio 457 km/h, a kako izgleda njihova staza i vozilo možete vidjeti u ovom videu.   

Da bi se rekord priznao, prototip Hypeloopa je morao prijeći testnu cijev dužine od jedne milje (1,6 km), sve do 30 metara prije kraja "pruge", a potom zakočiti i sigurno se zaustaviti.

TUM je u posljednjem pokušaju postigao i brzinu od 482 km/h, no ona nije priznata jer se njihov vlak nije zaustavio, već se na kraju staze zabio u zid i zapalio, pa mu je ostao rekord iz prošlog pokušaja.

Konačni cilj ovih testova je ostvariti brzinu koju je zamislio idejni tvorac Hyperloopa Elon Musk, koji je predvidio da će vlakovi voziti brzinom od 1200 km/h, čime bi udaljenost od Los Amgelesa do San Francisca prešli za manje od 30 minuta, za što je autom potrebno gotovo 6 sati.

Novo vozilo TUM-a (Pod IV) teško je oko 70 kg, posjeduje karoseriju od ugljičnih vlakana i sustav magnetske levitacije koji ga drži u zraku iznad Haperloop "pruge", a projekt se razvija uz sponzorstvo Airbusa.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Rekord Hyperloop TUM Pod IV
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->