Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Project Astra je Googleova vizija AI pomoćnika
Članak
Objavljeno: 15.05.2024. 10:58

Google I/O 2024 

VIDEO: Project Astra je Googleova vizija AI pomoćnika

Project Astra koristi kameru telefona ili pametnih naočala za gledanje svijeta i pronalaženje stvari koje ste zagubili.

VIDEO: Project Astra je Googleova vizija AI pomoćnika

Google je na svojoj I/O 2024 konferenciji predstavio novosti vezane uz Android 15, pretraživanje, Google Photos, kreiranje videozapisa i Gemini, a sve je to sada dakako na pogon umjetne inteligencije.

Gemini će biti uskoro integriran u Android 15, pretraživanje dobiva značajku AI pregledi, a Veo i Imagen 3 su novi alati za kreiranje slika i videa pokretani umjetnom inteligencijom.

No nas je posebno zainteresirao novi Googleov prototip proizvoda pod nazivom Project Astra, koji se u osnovi odnosi na chatbota pokretanog umjetnom inteligencijom s računalnim vidom koji vam može pomoći u svakodnevnom životu.

To znači da kameru svojeg pametnog telefona možete uperiti u bilo koji objekt u svojem prostoru i pitati AI razne informacije o njemu. Na primjer, u demonstraciji je osoba pitala AI da joj kaže kada vidi nešto u sobi što proizvodi zvuk. Kada se u kadru pojavio zvučnik, AI je odmah rekao da vidi zvučnik, a kada je osoba nacrtala strelicu na ekranu koja vodi prema gornjem zvučniku i upitala što je to, AI je odgovorio da se radi o visokotoncu koji proizvodi zvukove visokih frekvencija.

pa1

U drugom primjeru korisnik je uperio telefon prema vanjskom prostoru i pitao gdje se ovo nalazi, a AI je odmah prepoznao King's Cross u Londonu.

Posebno zanimljiva stvar je što AI pamti stvari koje gleda bez da ih snimite, pa je primjerice točno znao reći gdje se u sobi nalaze naočale za koje je korisnik rekao da ih je zagubio.

Nakon toga je korisnik stavio na glavu te naočale koje su opremljene kamerom (Google Glass?), a one su skenirale okoliš i prepoznavale stvari koje vidi, uključujuću bijelu ploču na kojoj se nalazi računalni kod. Na pitanje što bi trebalo dodati da sustav bude brži, AI je rekao da bi dodavanje predmemorije između poslužitelja i baze podataka moglo povećati brzinu.

Na ploči su se nalazili i slike dvije mačke, tester ja na nju stavio kutijicu sa znakom pitanja i pitao AI na što ga to podsjeća, ovaj je odmah ispalio da ga situacija podsjeća na Schrodingerovu mačku, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nas ovo malo podsjeća na GPT-4o ažuriranje koje je predstavio OpenAI, pa je teško reći je li Project Astra bolji u prepoznavanju vizualnih informacija u stvarnom vremenu od novog GPT-a, ali možemo reći da je podjednako impresivan.

Google za sada još ne zna kada bi Project Astra mogao biti lansiran, ali su rekli da bi mogao biti dostupan putem telefona ili pametnih naočala. Radi li Google na nekoj novoj verziji Google Glassa također nije poznato.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi Google
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->