Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Prvi let najluđe eVTOL letjelice na svijetu
Članak
Objavljeno: 12.10.2021. 13:14

Cyclogiro 

VIDEO: Prvi let najluđe eVTOL letjelice na svijetu

CycloTech je uspješno poletio u zrak prototipom svoje revolucionarne Cyclogiro letjelice.

VIDEO: Prvi let najluđe eVTOL letjelice na svijetu

Kada govorimo o budućnosti u kojoj će autonomni putnički dronovi s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem (eVTOL) prevoziti ljude zrakom kao što to danas čine automobili cestom, obično mislimo na letjelice s multikopterskim pogonima, no austrijska tvrtka CycloTech umjesto rotora razvija Voith-Schneider propelere koji djeluju poput bubnjeva s lopaticama.

Kada se ti bubnjevi s lopaticama okreću, nagib lopatica stalno se mijenja. To omogućuje softveru za upravljanje letom stvaranje vektorskog potiska za 360 stupnjeva u svakom bubnju, bez potrebe za ubrzavanjem ili usporavanjem rotacije. 

Kao i u slučaju običnih rotora s lopaticama promjenjivog koraka, to znači da letjelica može koristiti različite sustave goriva, uključujući fosilna goriva koja ne mogu isporučiti trenutni okretni moment kao što to mogu električni motori. Za razliku od rotora promjenjivog koraka, ovaj sustav također može usmjeriti potisak prema dolje, naprijed, natrag ili bilo gdje između, što znači da će vam omogućiti letenje u okomitom položaju ili naopako.

Mada izgleda više poput vozila s kosilicama nego letjelice, CycloTech je uspješno demonstirao letenje Cyclogiro demonstracijskom platformom težine od 83 kg u zatvorenom prostoru, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Konačni cilj projekta je napraviti budući leteći taksi za prijevoz 5 putnika, no tek moramo vidjeti napredniji prototip kako bismo saznali koliki će potisak stvarati ova neobična leteća platforma i koliko će biti učinkovita.

Vezani sadržaji
Ključne riječi eVTOL Cyclogiro CycloTech
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->