Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Prvo vozilo izrađeno bez fosilnih goriva
Članak
Objavljeno: 14.10.2021. 14:38

Volvo 

VIDEO: Prvo vozilo izrađeno bez fosilnih goriva

Volvo je predstavio prvo vozilo na svijetu koje je izrađeno od čelika za čiju izradu se nisu koristila fosilna goriva.

VIDEO: Prvo vozilo izrađeno bez fosilnih goriva

Prije par mjeseci pisali smo o prvom čeliku HYBRIT tehnologije koji je SSAB isporučio Volvu. Umjesto proizvodnje čelika korištenjem peći na ugljen i koks HYBRIT tehnologija omogućuje korištenje vodikovih katalizatora i elektrolučnih peći koje rade na obnovljivu energiju.

Sada je Volvo predstavio prvo vozilo koje je izrađeno od čelika za čiju proizvodnju nisu korištena fosilna goriva, električni autonomni transporter za potrebe kamenoloma i rudnika. Osim što nema emisiju stakleničkih plinova, kamion može slijediti unaprijed programiranu rutu za transport materijala na gradilištu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Volvo priznaje da sav čelik korišten u kamionu nije izrađen HYBRIT tehnologijom jer su u njemu i čelične komponente dobavljača trećih strana poput električnog motora koje su izrađene tradicionalnom metodom, no 3 tone od ukupne težine kamiona otpada na "zeleni čelik" SSAB-a.

Volvo planira započeti proizvodnju male serije ovih vozila iduće godine i potom je povećavati, što će ovisiti o količinama HYBRIT čelika koje će im moći isporučivati SSAB.

Švedski proizvođač automobila vjeruje da bi "čelik bez fosilnih goriva" mogao uvesti u gotovo čitavu proizvodnju svojih vozila 2026. godine.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Volvo transporter čelik HYBRIT SSAB
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->