Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Robot Atlas je najspretniji građevinac
Članak
Objavljeno: 19.01.2023. 16:17

Boston Dynamics 

VIDEO: Robot Atlas je najspretniji građevinac

Atlas je dobio nove sposobnosti u percepciji, manipulaciji objektima i suludim premetima.

VIDEO: Robot Atlas je najspretniji građevinac

Od kako je Hyundai kupio američku tvrtku Boston Dynamics, nismo čuli previše novosti o humanoidnom robotu Atlasu, no sada nam je tvrtka odlučila pokazati da i dalje ostvaruje veliki napredak.

Atlas se sada već opasno približio komercijalnoj primjeni u stvarnom svijetu, gdje bi mogao postati koristan šljaker, mada je još uvijek vjerojatno preskup većini građevinskih tvrtki.

Inženjeri i stručnjaci za umjetnu inteligenciju Boston Dynamicsa, uspjeli su Atlasu pružiti fantastične sposobnosti percipiranja prostora u kojem se nalazi, manipuliranja objektima na vrlo logičan "ljudski" način, dok su mu istovremeno još malo poboljšali akrobatske i parkour sposobnosti.

Atlas je dobio naoko jednostavni zadatak, donijeti ljudskom kolegi svoj alat. Da bi ga dovršio, robot mora pronaći tešku dasku i upotrijebiti je da premosti ponor na svom putu. Potom treba podići tešku torbu s alatom i održavati ravnotežu dok trči preko daske i izvodi skok na višu razinu. Zatim treba baciti torbu s alatom na drugu razinu višu od sebe, koristeći pokrete skakanja, okretanja i podizanja.

Obzirom da nam Boston Dynamics uvijek želi pružiti malo zabave, robot je svoj posao dovršio na cirkuski način guranjem teškog sanduka na pod kojeg je iskoristio kao platformu za bolesni trik – obrnuto premetanje za 540 stupnjeva, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Atlasov inženjer Robin Diets kaže da taj završni trik zahtijeva svu snagu koja je dostupna u gotovo svakom pojedinom zglobu na robotu. "Taj je trik na samoj granici onoga što robot može učiniti", navodi Diets.

Hyundai zasad još nema planove pokrenuti serijsku proizvodnju Atlasa za građevinske radove, no čini nam se da nismo daleko od toga da takve poslove roboti uskoro uzmu ljudima.

Svakako je i to bolje nego da nas ganjaju terminatori.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ATLAS Boston Dynamics
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->