Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Robot prepoznaje hranu i hrani invalide
Članak
Objavljeno: 05.04.2019. 10:57

ADA 

VIDEO: Robot prepoznaje hranu i hrani invalide

Ovo je još jedan primjer kako AI i roboti mogu pomagati ljudima.

VIDEO: Robot prepoznaje hranu i hrani invalide

Kako ne biste pomislili da se roboti razvijaju samo zato da bi nas jednog dana mogli "terminirati", predstavljamo vam još jednog koji demonstrira pomaganje ljudima na najljepši mogući način. Znanstvenici Sveučilišta u Washingtonu izradili su ADA robotsku ruku (Assistive Dexterous Arm) koja je u stanju koristiti vilicu za hvatanje hrane na korisnikovom tanjuru i dovođenje do njegovih usta, što bi od najveće koristi bilo kvadriplegičarima i drugim invalidima koji nisu u stanju koristiti svoje ruke za hranjenje, kao što možete  u demonstraciji vidjeti u ovom videu.  

Kako bi robot bio učinkovit u hranjenju ljudi, znanstvenici su ga opremili s dva AI algoritma. Prvi pod nazivom RetinaNet koristi sustav strojnog učenja  i služi za vizualno prepoznavanje objekata, što uključuje tanjur, vilicu i hranu koja se na njemu nalazi te ju postavlja u "okvir". Drugi algoritam SPNet analizira hranu u okvirima i šalje instrukcije robotskoj ruci kako ju najlakše uhvatiti vilicom i prinijeti korisnikovim ustima.

Znanstvenici kažu da se robotu na taj način daje kontekstualno znanje o tome da se sva hrana ne može tretirati na isti način, pa će neku vrstu hrane nabosti, drugu uhvatiti odozdo, a bananu će na primjer prerezati i korisniku do usta donijeti samo komadić zadane veličine. 

Također dodaju kako njihov cilj nije da roboti zamijene ljude koji se bave brigom o nepokretnim osobama, već da im služe kao ispomoć, čime se njima omogućuje da istovremeno obavljaju neki specifični posao.

Nije nam poznato jesu li se sjetili da bi se ovo moglo idealno iskoristiti za hranjenje djece :)

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->