Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Ronilački sat pokazuje dubine bojama
Članak
Objavljeno: 12.11.2022. 12:42

Atya 

VIDEO: Ronilački sat pokazuje dubine bojama

Zahvaljujući ovoj inovaciji švicarski proizvođač satova je osvojio prvu nagradu na sajmu satova u Ženevi kao najbolji ronilački sat 2022.

VIDEO: Ronilački sat pokazuje dubine bojama

Ronilački satovi koji prikazuju aktualnu dubinu na kojoj se ronilac nalazi postoje već više desetljeća no njihova tehnologija se oslanjala na mehaničke uređaje za mjerenje dubine vode, kao što su zakrivljene cijevi koje se žele ispraviti pod pritiskom, sićušne aneroidne kapsule ili membrane koje su komprimirane.

U svakom dizajnu, ideja je da pritisak vode pokreće mehanizam koji okreće kazaljku na kotačiću kako bi se prikazala dubina. ArtyA Depth Gauge sat se  razlikuje po tome što radi na potpuno drugačijem principu i uklanja sve vrste mehaničkih dijelova.

Ako ste ikada išli na dubinsko ronjenje vjerojatno ste primijetili da dok se spuštate, boje počinju tamniti i nestajati. Prvo crveno blijedi u crno, zatim narančasto, pa žuto, a cijeli krajolik (ili morski pejzaž) postupno postaje sve plaviji. Ako se sama plava pretvori u crnu, tada ste vjerojatno u stvarnoj nevolji jer je to dubina od preko 300 m, na koju se upuštaju samo najnapredniji profesionalni ronioci s miješanim plinom.

To je dobro poznata pojava i jedan od razloga zašto podvodni fotografi nose svjetla ako idu dalje od dubine ronjenja, inače se boje prilično iskrive.

Na dubinomjeru ArtyA sata, gornja polovica analognog brojčanika obojena je trakama u boji s različitim dubinama. Kako trake blijede, sljedeća vidljiva traka predstavlja dubinu. To je vrlo jednostavan sustav za koji proizvođač tvrdi da je prvi svjetski brojčanik za mjerenje dubine, iako čimbenici poput prozirnosti vode, vremena i doba dana mogu utjecati na rezultate, kao što možete vidjeti u ovom videu.

U svakom slučaju, kao i sam ronilački sat, brojčanik je manje primarni instrument, a više služi kao pomoćni instrument ronilačkom računalu ili namjenskom dubinomjeru koji bi svaki ronilac trebao nositi kao rutinu.

Dostupan s plavim ili crnim jednosmjernim rotirajućim okvirom izrađenim tako da podsjeća na oceanske valove, dubinomjer je certificiran od strane Contrôle Officiel des Chronomètres (Službeni švicarski institut za testiranje kronometara). Pokreće ga ekskluzivni Aion Cosc Swiss automatski mehanizam s rezervom snage od 42 sata.

Sve je zapečaćenu u kućištu od nehrđajućeg čelika 316-L s zavrnutom krunicom koja je ocijenjena za dubine do 300 m, a brojčanik koji prikazuje sate, minute i sekunde osvijetljen je švicarskim BGW9 Super LumiNova svjetlom.

Ako ste zainteresirani za ovaj sat bolje požurite jer se radi o jako ograničenoj seriji od samo 9 komada, a sat će vas koštati 7.900 švicarskih franaka, odnosno oko 60.538 kn.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->