Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Rusija radi vosku robota kojima upravlja AI
Članak
Objavljeno: 24.03.2019. 11:13

Marker 

VIDEO: Rusija radi vosku robota kojima upravlja AI

Nova robotska platforma uključuje robote koji prate pušku vojnika i male dronove koji bacaju bombe.

VIDEO: Rusija radi vosku robota kojima upravlja AI

Ruska agencija za napredna istraživanja ARF predstavila je novu platformu za ratne robote pod nazivom Marker koja se sastoji od malih naoružanih robota veličine psa, autonomnih tenkova, samohodnih autonomnih topova i jata malih dronova koji mogu prenositi i bacati bombe.

Mada svim robotima trenutno upravljaju ljudski operateri, krajnji cilj ARF-a je stvoriti robotsku vojsku kojom će samostalno upravljati AI, pa možemo reći da se polako ostvaruju strahovi Muska i Hawkinga, koji su već odavno upozorili na veliku prijetnju koju donosi AI u ratnu tehnologiju.

U propagandnom filmu vezanom uz nove robote, Rusi pokazuju uništavanje meta od strane bespilotnih tenkova, dronove koji lete u jatima i bacaju bombe na mete te sustav koji prati pušku vojnika kako bi ispucao salvu u pravcu u kojem on puca, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Marker platforma u osnovi služi za istraživanja robotskih tehnologija, ali dužnosnici ARF-a kažu da bi ju mogle koristiti ruske specijalne snage, u dijelu koji se tiče suradnje s ljudima. Naime Marker roboti su trenirani za rad u paru s vojnicima, s čijih nišana pušaka preuzimaju podatke o destinacijama meta prije nego ih samostalno napadnu.  

Ruski ratni roboti već su navodno testirani na bojišnicama Sirije, no prema američkim obavještajnim izvorima, imali su puno problema i pokazali se potpuno neučinkovitim u stvarnim borbenim djelovanjima.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Rusija roboti platforma Marker ARF
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam