Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Victa DDU je gliser i podmornica
Članak
Objavljeno: 17.10.2020. 13:04

SubSea Craft 

VIDEO: Victa DDU je gliser i podmornica

Britanska tvrtka vjeruje da će njihovo plovilo u stilu Jamesa Bonda zaploviti morem 2021. godine.

VIDEO: Victa DDU je gliser i podmornica

Tvrtka SubSea Craft iz engleskog Hampshirea, već nekoliko godina razvija jedinstveno vojno gliser-podmornica plovilo koje ponajviše podsjeća na ona iz filmova o Jamesu Bondu.

Plovilo pod nazivom VICTA DDU na površini može ploviti poput glisera brzinom oko 40 čvorova uz domet od 250 nautičkih milja i prevoziti 8 operativaca (dva člana posade i 6 ronioca). Nakon urona pretvara se u podmornicu koja se pod vodom može kretati brzinom od 6 čvorova, uz domet do 25 nautičkih milja. 

8-operators-crop-2000x1125

Plovilo se može jednostavno transportirati teretnim helikopterom poput CH-47 Chinooka, ubaciti u more, a potom će ga operativci dovesti na željenu destinaciju, bilo ploveći, bilo skrivajući se ispod površine mora dok ne dođu do svoje mete, kao što možete vidjeti u ovom videu.

VICTA-om se upravlja potpuno digitalnim komandama korištenjem vodootpornih zaslona i komandne ploče, a "kapetanu" je na raspolaganju vizualiziranje okoliša pomoću intuitivnog grafičkog sučelja i VR naočala, stvaranjem preciznog 3D modela podvodnog okoliša koji izrađuje računalo temeljem podataka sa  senzora i sonara u vidokrugu od 90 stupnjeva.

VICTA DDU 2

To mu omogućuje da čak i u potpunom mraku uvijek vidi gdje se nalazi.

Za sada još nije poznato koje će ga jedinice prve testirati, no pretpostavlja se da će to biti specijalne postrojbe britanske vojske. Porinuće funkcionalnog prototipa je planirano za 2021. godinu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->