Nalazite se
  • Pop Tech
  • Video: Klimatizirana biciklistička staza od 93 km
Članak
Objavljeno: 03.02.2023. 10:41

The Loop 

Video: Klimatizirana biciklistička staza od 93 km

Ako bude realizirana, staklena struktura će uključivati staze za vožnju bicikla i trčanje, kao i obilje zelenila usred pustinje.

Video: Klimatizirana biciklistička staza od 93 km

Dizajnerski studio URB iz Dubaija predstavio je još jedan ambiciozni projekt namijenjen Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dubai, kojeg često nazivaju najfuturističkim gradom na svijetu, prema  tom projektu bi dobio zatvorenu staklenu stazu za vožnju bicikla, trčanje i šetanje pod nazivom The Loop, duljine od čak 93 km, koja će biti u potpunosti klimatizirana, a njezina vlastita mikroklima omogućit će sađenje brojnih vrta drveća i bilja koje nije zamislivo za pustinjske uvjete koji vladaju na tom području.

3

Jasno je da bi održavanje tako golemog ostakljenog prostora hladnim zahtijevalo mnogo energije, za koju Urb kaže da bi dolazila iz obnovljivih izvora. Između ostaloga se spominju kinetički podovi, kao i solarna energija.

5

Osim staza za trčanje i bicikliranje, Loop struktura bi sadržavala više malih parkova, sportskih objekata i poljoprivrednih površina, uključujući vertikalne vrtove, kako bi se poboljšala proizvodnja hrane u tom području, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Planirano je da Loop poveže više od 3 milijuna stanovnika koji koriste zdrav način prijevoza hodanjem i vožnjom bicikla", navodi URB u priopćenju za javnost. "Pružit će ugodno okruženje s kontroliranom klimom tijekom cijele godine, kako bi pješačenje i biciklizam postali primarni način prijevoza za stanovnike Dubaija. Cilj je biciklizam i hodanje učiniti primarnim načinom prijevoza za svakodnevna putovanja za više od 80% stanovnika Dubaija do 2040."

1

Projekt je zasad još uvijek samo u istraživačkoj fazi, no ako ga itko može realizirati to je zasigurno Dubai, u kojem već neko vrijeme radi zatvoreno skijalište od 22.500 četvornih metara, u kojem se temperatura nikada ne diže iznad 2 stupnja C, dok je vanjski zrak istovremeno zagrijan na 40 C.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Dubai URB The Loop
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->