Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.06.2023. 17:23

Computex 2023 

AirJet revolucionira hlađenje laptopa

Piezoelektrična tehnologija omogućuje ultratanke sustave hlađenja koji bi mogli zamijeniti konvencionalne ventilatore i druge rashladne sustave.

AirJet revolucionira hlađenje laptopa

Frore Systems je na Computexu predstavio AirJet tehnologiju hlađenja koja koristi piezoelektrične oscilacije za pokretanje velikih količina zraka koristeći minijaturne  komponente.

Iako je u razvoju već neko vrijeme, tehnologija je tek na ovogodišnjem Computexu pokazala puni potencijal, jer je već postala dostupna u prvom uređaju, mini PC računalu Zotaca ZBOX PI430AJ.

646750bfde8f8c1db5efb622_img-media-pr-zotac-mini-thumb

Tehnologija koristi piezoelektrični učinak pri čemu struja primijenjena na piezoelektrični kristal uzrokuje njegovo osciliranje – baš kao što se koristi u satovima već desetljećima, a ovdje je učinak mnogo veći i vibracija se koristi za kretanje zraka.

Frore-Systems-AirJet-technology-550x309

Tehnologija oscilirajućeg čipa je malena, ali radi takvim brzinama da može provući značajne količine zraka kroz malene otvore. Kombinirajući mnoge takve mlaznice, AirJet proizvodi mogu generirati ozbiljne količine ukupnog protoka zraka, i to pri visokim protutlakovima. Potonje znači da se može osloniti na sitne papirnate filtre za prašinu kako bi sustav održavao čistim bez značajnog utjecaja na protok zraka.

Frore-Systems-AirJet-mini-550x309

Trenutno dostupan u dvije konfiguracije, AirJet Mini može prenijeti 5,25 W topline uz impresivno tihu razinu buke od 21 dBA, dok troši najviše 1 W energije. Te su brojke otprilike slične tipičnim hladnjacima za prijenosna računala koji troše jedan ili dva vata za raspršivanje 10-20 W. Međutim, dimenzije AirJet Minija od 27,5 x 41,5 x 2,8 mm daleko su manje od tih hladnjaka tako da u prostoru jednog konvencionalnog hladnjaka ima mjesta za dva ili tri AirJet Minija.

Osim što omogućuje snažnija ili kompaktnija rješenja za hlađenje u konvencionalnim prijenosnim računalima, Air Jet Mini također je dovoljno malen da bi mogao stati u inače prostorno ograničena ultra-prijenosna računala bez ventilatora. Ovi su strojevi obično ograničeni na oko 10 W CPU snage, ali Frore Systems tvrdi da bi mogao udvostručiti vršnu snagu CPU-a na 20 W.

AirJet Pro je veća jedinica od 31,5 x 71,5 x 2,8 mm koja može rasipati 10,5 W dok troši 1,7 W. Također bi se mogla naći u prijenosnim i mini računalima.

Frore-Systems-AirJet-Pro-550x309

Što se tiče utjecaja AirJeta na hlađenje desktop računala, malo je vjerojatno da će zamijeniti najbolje  PC ventilatore  za cjelokupno hlađenje kućišta ili veće ventilatore na CPU i GPU hladnjacima, no mogli bismo vidjeti primjenu kao dio cjelokupnog rješenja hlađenja u većim grafičkim karticama, na egzotičnim novim CPU hladnjacima ili možda kao hlađenje komponenti blizu matične ploče, kao što su VRM ili M.2 SSD-ovi

Predstavlja li AirJet tehnologija doista revoluciju u hlađenju računala, za sada je teško reći, jer trenutno hladi samo sustave koji se ne zagrijavaju pretjerano, no da se radi o inovativnoj tehnologiji te nitko ne može osporiti, a uostalom, već je osvojio Best Choice Award nagradu ovogodišnjeg Computexa u kategoriji IC & Components.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->