Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.02.2018. 10:10

Windows 10 

Čitav Windows 10 instaliran na Raspberry Pi 3

Spretni developer uspio je na Raspberry Pi 3 instalirati punu inačicu Windows 10 operativnog sustava.

Čitav Windows 10 instaliran na Raspberry Pi 3

Microsoft već neko vrijeme omogućuje instalaciju Windows 10 IoT Core operativnog sustava na Raspberry Pi računalo, no zahvaljujući nedavnom lansiranju Windows 10 on ARM OS-a, spretni nizozemski developer Bas Timmer, poznat na Twitteru kao @NTAuthority, uspio je na Pi 3 računalo instalirati punu inačicu W10 operativnog sustava.

Timmer je uz pomoć nekoliko "tweakova" instalirao Windowse 10 na Pi 3 s Broadcom BCM2837 ARMv8 procesorom, no priznaje kako još nije uspio riješiti nekoliko problema, pa se ne može reći da je dobio potpuno funkcionalno Windows 10 računalo. Kao prvo, Windows 10 on ARM radi na samo jednoj od 4 CPU jezgre, pa je očito da ne može pružiti iste performanse kao na "pravom" PC računalu. Pored toga Timmer kaže da povremeno dobiva poruku o grešci "unsupported processor" (nepodržani procesor), iako je na početku OS radio bez ikakvih problema.

Što se tiče dobrih stvari u ovoj instalaciji je  podatak da Windows 10 on ARM instaliran na Raspberry Pi 3 računalu omogućuje pokretanje Win32 softvera baš kao i klasično desktop računalo. Kada uzmete u obzir da se Pi 3 prodaje po cijeni od  nekih 35 dolara (kod nas doduše između 350 i 450 kuna), ovo otvara vrata ka najjeftinijem mogućem korištenju Windows 10 OS-a, pa ćete lako zaboraviti na ograničenja u performansama, kada skužite koliko ste uštedjeli na skupocjenom hardveru.  

Obzirom da je ovo tek rani početak pojave Windows 10 on ARM OS-a na Raspberry Pi 3 računalima, vjerujemo da će se uskoro pojaviti još bolje uštimane inačice.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam