Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.06.2023. 10:49

Computex 2023 

Computex se po brojkama vratio na stare staze slave

Tijekom 4 dana održavanja, Computex je posjetilo 47.594 stručnjaka iz 150 zemalja, što je povećanje od 12% u usporedbi s 2019. godinom.

Computex se po brojkama vratio na stare staze slave

Nakon 4 dana održavanja, zatvoren je poznati tehnološki sajam Computex Taipei 2023, koji se održavao u vrlo nestabilno političko vrijeme, kada su tenzije između Kine, Tajvana i SAD-a došle vrlo blizu mogućeg ratnog sukoba (iako se nadamo da do toga neće doći). Usprkos političkim tenzijama posjećenost je bila izuzetno dobra, što znači da je zabilježeno 47.594 posjetitelja iz 150 zemalja, što je povećanje od 12% u usporedbi s predpandemijskom 2019. godinom.

T-11039143-L

Ono što je bilo primjetno je pad posjetitelja i izlagača iz Europe, dok su prvih 10 zemalja činili posjetitelji iz Japana, Sjedinjenih Država, Koreje, Kine, Tajlanda, Hong Konga, Vijetnama, Indije, Filipina i Indonezije.

T-14205127-L

Mada se na izložbenim prostorima izlagača moglo vidjeti obilje klasičnog potrošačkog hardvera koji će jednoga dana možda stići i u vaše računalo, glavni trendovi ovogodišnjeg Computexa bili su vezani uz računalstvo visokih performansi uz kontinuirano širenje AI aplikacija i podršku 5G tehnologije.

Prema predviđanju Research and Marketsa, globalno tržište računalstva visokih performansi vođeno umjetnom inteligencijom dosegnut će 37,4 milijarde američkih dolara 2028. godine.

Izlagači su predstavili proizvode i rješenja za računalstvo visokih performansi, pri čemu je posebno ostao zapamćena Nvidia, čiji je CEO Jensen Huang pokazao AI čip H100 i prvi ubrzani računalni procesor na svijetu, Grace HOPPER. Otkrio je da će onaj tko ima "računalnu moć" shvatiti budući AI trend. Činjenica da će bilo koji uređaj u budućnosti moći izvoditi AI izračune u potpunosti će promijeniti način ljudske komunikacije i interakcije pa čak i način života.

nvidia

Gigabyte je također uzeo "budućnost računarstva" kao temu svoje izložbe, prikazujući inovativne industrijske aplikacije kao što su AI/HPC super čip poslužitelji, napredni podatkovni centri, industrijska računala i IoT te zelene računalne sobe.

Realtek, globalni proizvođač mrežnih čipova, predstavio je AI računalni USB čip za kameru RTS5863, koji ima ugrađeni samorazvijeni stroj za rubno računalstvo.

TWS, podružnica Asusa, u kombinaciji sa superračunalom Taiwania 2, objavila je prvu tajvansku tradicionalnu kinesku verziju poslovnog jezičnog modela, FFM, i visokosigurnosno generativno AI rješenje na razini poduzeća, AI Foundry Service (AFS).

Qualcomm je naglasio da će hibridna umjetna inteligencija koja kombinira rubno računalstvo i računalstvo u oblaku biti nova vrsta umjetne inteligencije u budućnosti.

T-57417694-L

NXP se fokusirao na računalstvo u oblaku, generativnu umjetnu inteligenciju, velike podatke, strojno učenje i druge tehnologije, dok je Supermicro naglasio da je primjena umjetne inteligencije u porastu, a potražnja za vrhunskim poslužiteljima za AI također raste. 

Predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Acer Jason Chen demonstrirao je primjenu AI-ja u više aspekata, kao što su zdravstvena skrb, transport i nova energija. Acer je također surađivao s tvrtkom TAITRA na pokretanju aplikacije Earth Mission.

acer

Computex Forum, koji se održavao tijekom održavanja sajma, bio je usredotočen na metaverzum, poluvodiče i održivi razvoj. Okupio je više rukovoditelje i stručnjake iz Tajvana i diljem svijeta kako bi podijelili buduće uvide u industriju.

InnoVEX, globalna startup matching platforma, ove je godine okupila gotovo 400 timova sudionika iz 22 zemlje, okupivši kreativne umove i fondove rizičnog kapitala diljem svijeta, privukavši 23.726 posjetitelja. Među aktivnostima, pobjeda na InnoVEX 2023 Pitch Contestu bila je cilj startup timova. Na kraju je kanadski tim Blumind osvojio prvu nagradu sa svojom analognom poluvodičkom arhitekturom.

T-70489451-L

Ukupno gledano, proizvodi predstavljeni na ovogodišnjem Computexu nisu nas previše impresionirali, no to je slučaj s većinom svjetskih tehnoloških sajmova u posljednje vrijeme, jer je i dalje prisutan trend da mnoge velike tvrtke i brandovi ne žele na njima predstavljati svoje najjače proizvode već se radije odlučuju na samostalna događanja na kojima su jedine "zvijezde večeri".  

S druge strane, sajam u Taipeiju je ipak postigao uspjeh jer je uspio okupiti sve stare i mnoge nove regionalne (azijske) igrače, tako da organizatori vjerojatno nemaju za čime žaliti. Za razliku od nas.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Taipei Computex 2023
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->