Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.05.2021. 17:05

Irska 

Cyber napad srušio bolnički IT sustav u Irskoj

Nakon otkrića ransomware napada na više IT sustava bolnica, HSE je bio prisiljen srušiti čitavu IT mrežu svih bolnica u Irskoj.

Cyber napad srušio bolnički IT sustav u Irskoj

Irska nacionalna zdravstvena organizacija HSE (Health Service Executive), bila je prisiljena ugasiti čitavu nacionalnu bolničku računalnu mrežu, nakon što je iz više bolnica širom zemlje dobila prijave o ransomware napadima na njihove IT sustave.

Mada se napad klasificira kao ucjenjivački (ransomware), trenutno nije poznato koje su IT sustave hakeri zaključali uz traženje "otkupnine" i kakvim podacima o pacijentima zdravstveni djelatnici i liječnici trenutno ne mogu pristupiti.

Stručnjaci za sigurnost HSE-a koji istražuju incident još nisu izdali nikakvo službeno priopćenje o stanju bolničkih IT sustava, no Irish Times tvrdi da je sva medicinska oprema u Irskoj i dalje operativna, no registracija pacijenata i unosi podataka u njihove kartone obavljaju se "papirom i olovkom".

HSE ističe da je sustav hitne pomoći također operativan, kao i da se COVID-19cijepljenje uredno i dalje provodi i administrira.

Generalni direktor HSE-a Paul Reid, izjavio je da se radi o masivnom napadu pa su angažirali vanjske stručnjake za računalnu sigurnost, ali i vojsku.

Također je rekao da napadači za sada još nisu zatražili plaćanje otkupnine i mada njihovi identiteti još nisu poznati, vjeruje se da dolaze iz inozemstva.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->