Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.10.2021. 15:18

Facebook 

Ego4D AI doživljava svijet kroz ljudske oči

Facebook trenira svoj AI korištenjem videa iz prvog lica koji snima više od 700 dragovoljaca.

Ego4D AI doživljava svijet kroz ljudske oči

Facebook je predstavio svoj novi projekt pod nazivom Ego4D, čiji cilj je izraditi model računalnog vida upravo na taj način. Najveća društvena mreža kaže da je angažirala 13 sveučilišta iz 9 država koja su prikupila više od 2.200 sati videa koje je snimalo 700 dragovoljaca. Sav video materijal snimljen je iz perspektive prvog lica, a koristiti će se za treniranje budućih AI modela. Facebookova voditeljica znanstvenih istraživanja Kristen Grauman tvrdi da je ovo "najveća kolekcija podataka eksplicitno kreirana za taj fokus".

Snimke koje su sudionici snimali bave se raznovrsnim aspektima ljudskog života, od društvene interakcije i manipulacije objektima, pa sve do korištenja računala, gadgeta i raznih vrsta softvera i aplikacija.

Drugim riječima AI iz prvog lica gleda sve što gledaju ljudi dok provode svakodnevne aktivnosti i to je po mišljenju Facebooka puno bolje za uvježbavanje AI-a od filmova koji su snimani iz perspektive trećeg lica.   

Obzirom da Facebook u partnerstvu s Ray Banom proizvodi svoje naočale s kamerom Ray Ban Stories, očito je da će ih pokušati iskoristiti za prikupljanje ovih podataka. Za sada se ne spominje da bi mogao prikupljati filmove koje će snimati svi korisnici naočala bez njihovog dopuštenja, no znate i sami kako funkcioniraju svi naši gadgeti čim se počnu spajati na nečije servere.

Hoće li AI postati moćniji uz pomoć videa iz prvog lica teško je reći, no mogao bi to postati ako će kroz oči gamera gledati masakre u FPS igrama.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Facebook AI računalni vid Ego4D
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->