Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.09.2023. 14:39

Intel 

Intel gradi najmoćnije AI superračunalo

Novo AI superračunalo će po prvi puta koristiti Intelovu Xeon + Gaudi2 superračunalnu platformu.

Intel gradi najmoćnije AI superračunalo

Intel je najavio jednu od prvih velikih implementacija svojih Gaudi2 akceleratora (slika gore) za radna opterećenja umjetne inteligencije. Superračunalo — izgrađeno u suradnji s Dellom koristit će tvrtka Stability AI, proizvođač generativnog AI-ja za izradu slika Stable Diffusion, za svoje generativne AI aplikacije.

Intelovo novo superračunalo temelji se na najnovijim procesorima tvrtke Intel Xeon Scalable i pokreće čak 4000Intel Habana Gaudi2 AI hardverskih akceleratora.

Pod pretpostavkom da svaki stroj koristi osam Habana Gaudi2 procesora u OAM obliku (što je tipično za OAM strojeve), stroj ima čak 500 čvorova. S obzirom da Intelov Gaudi2 nudi, kako kažu, "zastrašujuće performanse", to je usporedivo s Nvidijinim H100 u odabranim aplikacijama, što znači da bi superračunalo doista trebalo biti prilično moćno. Intel kaže da možemo očekivati od 7–8 FP16 ExaFLOPSa performansi umjetne inteligencije.

Nije poznato koliko će novca iskeširati Stability AI za ovo moćno Intelovo AI superračunalo i kada bi trebalo biti pušteno u pogon.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Intel AI superračunalo Gaudi2
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->