Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.09.2012. 13:04

HAKOM 

Kreću natječaji za dodjelu koncesija za 4G/LTE

HAKOM raspisuje javni poziv za dodjelu digitalne dividende, odnosno "pravih" frekvencija za LTE tehnologije.

Kreću natječaji za dodjelu koncesija za 4G/LTE

Nakon oslobađanja frekvencijskog pojasa od 790 do 862 MHz uslijed prelaska na digitalno emitiranje, HAKOM napokon raspisuje javni poziv za dodjelu spomenutog frekvencijskog pojasa za mreže pokretnih komunikacija.

Kao predvodnik u ovom dijelu regije, Hrvatska je u listopadu 2010. godine uspješno obavila prelazak na digitalno odašiljanje TV signala i gašenje analogne televizije, čime se oslobodio frekvencijski pojas od 790 do 862 MHz (digitalna dividenda), koji se može koristiti za potrebe drugih sustava.

U skladu s trendovima u komunikacijama na svjetskom i europskom tržištu, Hrvatska će taj pojas koristiti za širokopojasne pokretne komunikacije, koji se planom dodjele predvidio za brze LTE tehnologije

Digitalna dividenda je relativno nisko frekvencijsko područje s izuzetno pogodnim karakteristikama za osiguranje kvalitete i pokrivenosti signalom, što ga čini vrlo privlačnim operatorima pokretnih komunikacija. 

Budući da je i na tržištu iskazan interes za dodjelom digitalne dividende, HAKOM raspisuje javni poziv za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra za javne mreže pokretnih elektroničkih komunikacija na području Republike Hrvatske za frekvencijski pojas od 791 do 821 MHz te od 832 do 862 MHz, na koji se mogu javiti svi podnositelji koji udovolje propisanim uvjetima. 

HAKOM očekuje vjeruje kako bi ovaj javni poziv mogao povećati prihode Državnog proračuna za nekoliko stotina milijuna kuna još ove godine.

Javni poziv i popratna dokumentacija mogu se pronaći na ovom linku.

Ako vas ovo raspisivanje natječaja zbunjuje, jer u Hrvatskoj već postoje LTE/4G mreže, valja naglasiti da one za sada funkcioniraju na frekvencijama od 1.800 Mhz i višim koje znatno smanjuju doseg signala, pa ih možete koristiti samo na određenim područjima u nekoliko većih gradova, dok bi frekventno područje od 800 MHz znatno olakšalo pokrivenost u čitavoj zemlji.   Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->