Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.03.2020. 15:47

Ranjivost 

Milijarda Android uređaja podložna hakiranju

Posebno velika opasnost od hakiranja je kod Android telefona izdanih prije 2012. godine.

Milijarda Android uređaja podložna hakiranju

Novi Android telefoni kojima se redovno nadograđuje operativni sustav uglavnom su prilično zaštićeni od hakiranja, no oni koji su izdani ranije i koji se ne mogu nadograđivati na novije Googleove OS-ove su podložni neželjenim upadima, a takvih uređaja je oko milijardu u svijetu.

Taj podatak donosi britanski portal koji se bavi zaštitom potrošača Which!, koji kaže da je najgora situacija s Android uređajima izdanim (a ne kupljenim) 2012. godine ili ranije jer oni više nisu zaštićeni sigurnosnim nadogradnjama.

Ranjivost brojne korisnike Android uređaja može izložiti opasnosti od krađe podataka, zaključavanja pomoću ucjenjivačkog softvera "ransomwarea" i drugih malware napada.

Ako mislite da je takvih uređaja malo, morate znati da Googleovi podaci kažu da 42,1% korisnika Androida širom svijeta ima inačicu Android 6.0 ili stariju, a u 2019. godini ne postoje sigurnosne zakrpe za inačice OS-a ispod 7.0.

Which! je za potrebe istraživanja angažirao tvrtku AV Comparatives da pokuša malwareom zaraziti 5 telefona koji se nalaze na listi ugroženih, Motorola X, Samsung Galaxy A5, Sony Xperia Z2, LG/Google Nexus 5 i Samsung Galaxy S6.

Stručnjaci AV Comparativesa i sami su se iznenadili da su uspjeli zaraziti svih 5 telefona, pa Which! traži od Googlea da puno transparentnije omogući informacije o tome koliko dugo će osiguravati nadogradnje uređaja koji rade na Android OS-u.

Čak što više, uspjeli su zaraziti Galaxy A5 iz 2017. koji je imao Android 8.0 Oreo operativni sustav BlueFrag i Joker malwareom

Kako znati je li i vaš uređaj ugrožen? Kao prvo provjerite može li se nadograditi na noviju inačicu operativnog sustava. Ako imate stariji OS od Android 7.0 Nougata, pokušajte ga nadograditi kroz Settings> System>Advanced System update. Ukoliko ga ne možete nadograditi, vaš telefon je u velikoj opasnosti od hakiranja, posebice ako radi na Android 4 ili starijem OS-u.

Tada možete samo instalirati mobilni antivirus na svoj uređaj, ali morate znati da su oni limitirani kada se radi o starijim uređajima. Možda je došlo vrijeme za novi telefon?

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->