Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.07.2020. 16:46

H.266/VVC 

Novi VVC codec za lude brzine prijenosa videa

Fraunhofer Heinrich Hertz Institut donosi novi globalni video standard H.266/Versatile Video Coding.

Novi VVC codec za lude brzine prijenosa videa

Fraunhofer Heinrich Hertz Institut  je u suradnji sa svojim partnerima koji uključuju Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm i Sony razvio novi video codec H.266/Versatile Video Coding (VVC), koji dolazi s poboljšanjem kompresije videa od čak 50% u odnosu na dosadašnji H.265/HEVC standard, pri čemu se nimalo ne gubi vizualna kvaliteta.

Drugim riječima H.266/VVC će ponuditi najučinkovitiji prijenos i pohranu videa na svim razlučivostima od SD i HD, sve do 4K i 8K, uz podršku za HDR i 360° video.

U današnje doba kompresirani video čini čak 80% ukupnog prometa na internetu, a povećanjem razlučivosti do 8K stvaraju se sve veće datoteke koje je sve teže prenositi mrežom, pa je Fraunhofer HHI razvio novi codec koji bi se trebao uhvatiti u koštac s tim problemom. 

Za usporedbu, 90-minutna UHD video datoteka korištenjem H.265/HEVC standarda potroši oko 10 GB, dok će video iste kvalitete uz H.266/VVC potrošiti samo 5 GB.

Tijekom ove jeseni stići će novi čipovi, uključujući one za mobilne uređaje koji će podržavati novi standard, a Fraunhofer HHI naglašava da H.266/VVC nije open source. To znači da je pateniran, ali navode da će biti dostupan svim partnerima kroz model licenciranja koji se temelji FRAND načelu (fair, reasonable, non-discriminatory), odnosno pod poštenim, razumnim i nediskriminirajućim uvjetima, tj. prema uredbi Europske komisije o pristupu EU-a patentima.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->