Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.11.2020. 12:35

MS-DOS 

Operativni sustav bootan s gramofonske ploče

Inženjer je omogućio pokretanje operativnog sustava MS-DOS s gramofonske ploče. Zašto? A zašto ne!

Operativni sustav bootan s gramofonske ploče

Ako spadate među starije korisnike računala koji se sjećaju IBM 5150 računala i operativnog sustava MS-DOS, za vas donosimo mali dašak nostalgije upakiran u hack slovačkog inženjera Jozefa Bogina.

Čovjek nije imao pametnijeg posla nego omogućiti pokretanje starog IBM 5150 računala MS-DOS OS-om na jedan nesvakidašnji način.

Umjesto tradicionalnog floppy diska (znate li što je uopće to), on je bootanje računala omogućio putem gramofonske ploče.  

Čitav postupak ovog hacka objašnjen je detaljno na njegovom blogu, a osnove možete saznati u ovom videu.

Čitav proces učitavanja operativnog sustava zvukom iznenađujuće je brz, a sve se odvija putem audio signala preko BIOS-a nakon što primi informaciju iz PC speaker zvučnika i perifernog input porta spojenog na gramofon na kojem se vrti gramofonska ploča.

Postoji li praktična korist i isplativost od ovoga? Dakako da ne, ali čovjek je ovo napravio kako bi sebi i drugima pokazao da to može i u tome je čitava fora.

Možda ne znate da su prva kućna računala, među kojima su Spectrum i Komodorac (64), očitavala programe i igre s audio kazeta, a u osamdesetima su postojale i emisije na radiju u kojima ste mogli direktno sa svojeg prijamnika "downloadati" igre u zvučnom obliku na kazetofon, što je izazivalo čuđenje neupućenih ukućana ravno vijesti o slijetanju ljudi na Mjesec.

Nas je ovaj hack podsjetio upravo na to i zato se zahvaljujemo Jozefu što nas je vratio u romantično doba kućnog računarstva.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->