Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.01.2021. 12:10

Twitter 

Projekt Birdwatch protiv dezinformacija na Twitteru

Birdwatch je najnoviji Twitterov pokušaj borbe protiv dezinformacija na komunikacijskoj platformi.

Projekt Birdwatch protiv dezinformacija na Twitteru

Twitter lansira novu značajku za borbu protiv dezinformacija: Birdwatch, "pristup vođen zajednicom", koji provjerava činjenice u postovima na Twitteru uz izravnu pomoć korisnika. Eksperiment je prvi put primijećen prošle jeseni, no tvrtka sada službeno predstavlja projekt s novim pilot programom koji se počeo provoditi u SAD-u.

"Birdwatch omogućuje ljudima da identificiraju informacije u Tweetovima za koje smatraju da su obmanjujuće i stavljaju bilješke koje pružaju informativni kontekst", piše Twitter u svojem blogu.

U pilot programu koji je trenutno dostupan samo odabranoj grupi korisnika u SAD-u, korisnici se mogu prijaviti za sudjelovanje, a potom će imati mogućnost odabira tweetova s dezinformacijama kojima će moći dodavati svoje opaske.

Birdwatch 2

U početku će tweetovi s oznakama kojima će sudionici pilot programa označavati da se radi o lažnim informacijama, satiri, prenesenom značenju, ili nekoj drugoj vrsti konteksta koji ne odgovara istini, biti objavljivani samo na stranici Birdwatcha, no Twitter kaže da je cilj integrirati sustav u sve tweetove u kojima se postigne konsenzus između više sudionika programa koji će se registrirati za otkrivanje, praćenje i prijavu dezinformacija.

Na taj način, kada ćete naletjeti na neki tweet s oznakama koje upućuju da se radi o dezinformacijama, znat ćete da izvoru ne treba vjerovati.

Koliko će to pomoći u borbi protiv lažnih informacija na Twitteru tek treba vidjeti, no ideja nam se čini prilično zanimljiva.

Jedini problem vidimo u odabiru ljudi koji će označavati dezinformacije, jer će netko iz Twittera trebati kontrolirati i njih, kako se ne bi desilo da manipuliraju informacijama iz nekih svojih ideoloških i drugih poriva.Vezani sadržaji
Ključne riječi Twitter dezinformacije Birdwatch
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->