Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.07.2020. 10:00

VIDI Project X 

Prvih 100 VIDI X mikroračunala za poznate ZG STEM škole

U projektu VIDI X suradnja se ostvarila s Hrvatskim robotičkim savezom, Zagrebačkim računalnim savezom te Hrvatskim informatičkim zborom.

Prvih 100 VIDI X mikroračunala za poznate ZG STEM škole

U izazovnoj i dosada neviđenoj svjetskoj situaciji Vidi je uspješno završio Project X i stigla je prva pošiljka hrvatskog mikroračunala pokretanog dvojezgrenim ESP32 procesorom. VIDI X je zamišljen kao platforma sposobna za profesionalne primjene kao osnovica IoT ili projekata vezanih uz elektroniku, ali u isto vrijeme može poslužiti kao odličan edukacijski alat za hardverske i obrazovne programe vezane uz programiranje.

2

Više od 100 različitih primjena i radionica već sada je spremno kako bi učenici zajedno sa svojim profesorima mogli kreirati zanimljive mini projekte poput web servera, upravljanja servo motorima, izrade univerzalnog daljinskog upravljača, retro gaming konzole ali i desetke drugih korisnih primjena.

VIDI X 100

VIDI X mikroračunalom opremit će se u startu dvije učionice u XV. gimnaziji, popularnom MIOC-u te u Tehničkoj školi Ruđer Bošković. Projekt opremanja, što je zanimljivo, financirali su bivši učenici ovih dviju škola, no to je samo početak za VIDI X u STEM obrazovanju u Hrvatskoj jer je spremno preko 500 VIDI X mikroračunala koji će otići u sve dijelove Hrvatske.

U projektu VIDI X suradnja se ostvarila s Hrvatskim robotičkim savezom, Zagrebačkim računalnim savezom te Hrvatskim informatičkim zborom ali i mnogim udrugama i savezima koji se svakim danom javljaju kako bi VIDI X bila njihova nova platforma za rad i edukaciju.

6

VIDI X je bitno snažnija platforma od Arduina, a za razliku od Raspberry Pi računala ne treba mu operativni sustav. Od nekih drugih STEM rješenja razlikuje se po expansion slotu na koji se može priključiti Arduino, dodatni vanjski uređaji, senzori ili već gotovi projekti. U sebi ima integrirani touch 2,8'' ekran i dolazi sa stylusom, te ima već ugrađeni senzor temperature, IR, BT i Wi-Fi konekciju.

9

Za pokretanje je potreban izvor napajanja putem 3xAA baterije ili preko USB kabela, a programirati se može na računalu s Windows, Linux ili Mac OS sustavima. Moguće je raditi u Pythonu, C, C++, JavaScriptu i drugim programskim jezicima, a na GitHubu Vidilaba postoji već opsežan repozitorij firmwarea, softwarea i tutoriala korisnih za programiranje VIDI X-a.

3

Posebno smo ponosni što su u razvoju VIDI X mikroračunala sudjelovali kao tehnički partner tvrtka ByteLab a beta verzije računala su testirali i pružili iznimno vrijedan feedback inženjeri iz Rimac Automobila i Gideon Brothersa.

Tomislav Kotnik, osnivač VIDI-a povodom izlaska VIDI X-a na tržište ističe:

„Veselimo se VIDI X računalu u rukama startupa, studenata i učenika kao i novim inovativnim projektima koje ćemo među ostalim moći nagraditi na poznatom natječaju za inovacije Vidi e-novation na kojima su sudjelovali i brojne sada uspješne tvrtke i pojedinci koji su uostalom i sudjelovali u razvoju VIDI X mikroračunala kao što su Mate Rimac, Matija Puškar i mnogi drugi.“

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->