Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.12.2021. 13:52

Qualcomm 

Snapdragon 8 Gen 1 za iduće Android flagshipove

Prvi Android telefoni s novim Qualcommovim procesorima trebali bi se pojaviti 30. prosinca ove godine.

Snapdragon 8 Gen 1 za iduće Android flagshipove

Kao i više puta do sada, Qualcomm na samom kraju godine održava godišnje događanje na Havajima, gdje predstavlja najnoviji Snapdragon čipset koji će se naći u idućoj generaciji Android flagship telefona.

Ovoga puta tvrtka je predstavila Snapdragon 8 Gen 1, kojim su odlučili promijeniti sustav imenovanja novih SoC procesora iz isključivo troznamenkastih brojčanih oznaka, a zamijenit će prethodni Snapdragon 888 procesor.

Novi SoC uključuje Qualcommov X65 5G modem koji teoretski omogućuje brzine preuzimanja do 10 Gbps, mada postojeće 5G mreže ne mogu ići brže od  4G Gbps u idealnim uvjetima. Ukoliko imate WiFi 6 ili 6E ruter, Gen 1 vam može omogućiti brzine preuzimanja do 3,6 Gbps preko WiFi-ja.

new_one

Qualcomm je unaprijedio i sustav kemere novim 18-bitnim procesorom signala slike za koji kažu da procesira 4 tisuće puta više podataka nego 14-bitni Spectra ISP koji se nalazi na Snapdragonu 888. Pored toga, telefoni s Gen 1 će imati mogućnosti snimanja fotki na 3,2 gigapiksela u sekundi, što znači da će procesor procesirati podatke s tri 36 MP kamere istovremeno bez ikakvog laga.

Nadalje, Qualcomm kaže da čipset može snimati 8K HDR video na 30 fps, UHD na 120 fps i slow motion na 960 fps u rezoluciji od 720p.

Također kažu da Gen 1 uključuje always-on procesor slike koji može pogoniti kameru uz vrlo malu potrošnju baterije, a uređaji s njim će ponuditi konstantno uključenu detekciju lica za biometrijsku autentifikaciju.

Nadalje, obećaju znatno brže performanse u izvođenju AI zadaća, zahvaljujući Qualcommovoj sedmoj generaciji AI enginea koji je 4 puta brži u odnosu na prethodnika uz istovremenu manju potrošnju energije za 25 posto.

Što se zvuka tiče, Gen 1 uključuje podršku za najnoviji Qualcommov aptX Lossless Bluetooth codec koji može donijeti CD kvalitetu 16-bitnog 44,1 kHz audio streaminga preko bežične konekcije.

Gen 1 je prvi mobilni čipset koji podržava Googleov Android Ready SE standard, što znači da ima mogućnost pohrane stvari poput digitalnih ključeva automobila i osobnih iskaznica.

Kako je Qualcomm predstavio svoj novi čipset na ovogodišnjem havajskom događanju možete pogledati u ovom videu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->