Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.06.2024. 13:12

Computex 2024 

Tuxedo Snapdragon X Elite laptop s Linuxom

Tuxedo Computers je pokazao prototip prijenosnika koji radi na Snapdragon X Elite platformi na pogon Linuxa.

Tuxedo Snapdragon X Elite laptop s Linuxom

Njemačka tvrtka Tuxedo Computers dovodi Linux na svoj novi prijenosnik koji se temelji na ARM platformi, odnosno radi na Qualcommovom Snapdragon X Elite SoC-u.

Tuxedo vjeruje da ovo predstavlja veliku alternativu x86 prijenosnim računalima jer nova Snapdragon arhitektura to čini mogućim po prvi put za Linux s usporedivim performansama i nižim energetskim zahtjevima.

Na Computexu je Tuxedo predstavio prototip buduće linije novih laptopa pod kodnim imenom Drako.

Prototip pokreće Snapdragon X Elite X1E80100, koji ima 12 Oryon jezgri s 3,8 GHz, koje rade do 4,6 GHz u dual-core boostu. U SoC je također ugrađen Adreno GPU s 1,25 GHz.

2024-06-05_1

Uređaj nudi 8+4 PCIe 4.0 i 2+2 PCIE 3.0, dok integrirani NPU nudi 45 TeraFlopsa za AI radna opterećenja.

Tuxedo ne skriva da laptop nije prikladan za gaming, već je prikladniji za, kako kažu, "radne konje poslovne klase" kao što su prijenosna računala Pulse ili InfinityBook Pro.

Do sada su Snapdragon X Elite SoC-ovi bili dostupni na ARM računalima samo sa sustavom Windows, no na ovogodišnjem Embedded Open Source Summitu prije nekoliko tjedana, Qualcomm je objasnio svoje napore da SoC učini dostupnim i za Linux.

Razvoj je još uvijek u alfa fazi, budući da još uvijek nedostaju neki upravljački programi, koji će, kako se nadaju, biti dostupni sa sljedeće dvije verzije kernela.

Zasad još nije poznato kada će se Drake laptopi naći u prodaji.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Tuxedo Computers
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->