Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.03.2020. 15:19

Code.org 

Učenje informatike od kuće za najmlađe

Međunarodna neprofitna organizacija djeci omogućuje učenje informatike i na hrvatskom jeziku.

Učenje informatike od kuće za najmlađe

Svi učenici u Hrvatskoj morat će se naviknuti na učenje putem TV kanala i pomoću interneta. No što je sa stjecanjem znanja iz informatike za djecu? U ovom tekstu posvetiti ćemo se mlađem naraštaju te pokazati klincima kako mogu sami steći nove informatičke vještine, a vjerujemo da bi i puno starijima ovo moglo predstavljati odličan ulazak u svijet programiranja.

Web stranica međunarodne neprofitne organizacije Code.org će i najmlađima, koji su tek naučili čitati, pružiti mogućnost stjecanja znanja iz informatike. Ukoliko vam se web stranica otvori na engleskom jeziku, pri dnu stranice imate izbornik sa kojeg možete odabrati hrvatski jezik.

Untitled-4

 

Klikom na gumb „Krenite s učenjem“ dolazite na stranicu na kojoj je moguće odabrati uzrast od 4+, 6+ ili 8 do 18 godina te starije od toga.

 

Untitled-5

Odabirom 1. tečaja te prvog zadatka „Vesele karte“ tj. klikom na „Izvanmrežna aktivnost“ pokrenut će vam se video koji je na engleskom jeziku, no moguće mu je namjestiti hrvatske titlove kako biste razumjeli što se od vas traži.

Untitled-7

Hrvatski jezik namjestite klikom na „postavke“ tj. klikom na onaj „zupčanik“ u donjem desnom kutu. Otvaraju se postavke na kojima možete namjestiti jezik titlova. Kliknite na „Automatski prijevod“ te odabrati „Hrvatski“ kao jezik za titlove.

Ispod videa nalazi se pdf dokument sa kojega je moguće isprintati sliku i strelice za rješavanje tog zadatka.

Untitled-8

No kliknete li na broj „1“ pored natpisa „Izvanmrežna aktivnost“ isti zadatak možete riješiti online te odmah dobiti informaciju jeli rezultat točan.

Za one starije odaberite „Tečaj 2“ koji se preporučuje za uzrast od 2. do 5 razreda osnovne škole. Naravno tu su i nešto zabavniji, ali i teži zadatci.

I ovdje ćete na video sadržajima morati postaviti automatski prijevod na hrvatski jezik. Ponekad se može dogoditi da neki zadatak nije preveden na hrvatski, ali srećom Chrome preglednik može automatski prevesti taj tekst ukoliko kliknete desnom tipkom miša te iz izbornika odaberete „Prevedi na hrvatski“.

Untitled-2

Nakon uspješno riješenog zadatka korištenjem priloženih blokova, JavaScript programski kod možete vidjeti klikom na „Prikaži kod“

Untitled-3

Ukoliko se vama čini „gnjavaža“ dio sa postavljanjem prijevoda hrvatskog jezika na video sadržaj i na dijelove stranice koji nisu u potpunosti prevedene, vjerujte, djeci je ovo zabavno i brzo će savladati te minimalne probleme oko prijevoda jezika. Na kraju možda ih natjera da na zabavan način malo bolje prouče i engleski jezik koji će im biti toliko neophodan za stjecanje i savladavanje novih informatičkih vještina u ovim prilikama kada je školu moguće pohađati samo online!

Vezani sadržaji
Ključne riječi djeca online programiranje Code.org
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->