Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.07.2020. 13:39

KunPeng 920 

VIDEO: Kako radi kinesko računalo s Kunpeng 920 procesorom

Kinezi testirali desktop računalo koje se temelji na Huaweijevom desktop procesoru i Made in China hardveru.

VIDEO: Kako radi kinesko računalo s Kunpeng 920 procesorom

Poznato je da Huawei već duže vrijeme užurbano radi na svojim procesorima za pametne telefone i desktop računala, koji bi trebali umanjiti štetu koju donosi Trumpova zabrana suradnje američkih tvrtki s kineskima, pri čemu je posebno pogođen upravo veliki kineski proizvođač.

Kineski YouTube kanal 二斤自制, poznat po tome što hardverske recenzije za njega rade zgodne Azijatkinje, objavio je prvi nezavisni test konfiguracije koju pogoni Huaweijev Kunpeng 920 ARM V8 procesor koji je specijalno dizajniran za desktop računala i temelji se na 7nm tehnološkom procesu proizvodnje.

Procesor s oznakom KunPeng 920 2249K s 8 jezgri i 8 threadova ugradili su u konfiguraciju u kojoj se našla "Made in China" matična ploča D92S10 KunPeng. Procesor je direktno zalemljen na matičnu ploču i ne može se zamijeniti. Ploča ima 4 DDR4 memorijska utora i podržava do 64 GB RAM memorije. U računalo nije ugrađen kineski RAM, već su u njemu 2 Kingstonova memorijska modula od 16 GB (2666 MHz), a grafička kartica je Yeston (AMD) RX550. Naglašavaju da se na ovoj matičnoj ploči mogu koristiti samo AMD-ove grafičke kartice, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Računalo pokreće UOS operativni sustav koji je razvila tvrtka Tongxin Software, a temelji se na Linuxu i ako vas baš jako zanima možete ga preuzeti preko ove poveznice, pri čemu za šifru koja će vam to omogućiti morate upisati: shaq

Kineska recenzentica ističe da je najveći problem kod ovog procesora, odnosno čitavog računala u softveru, jer iza Huawijevog desktop PC sustava ne stoji podrška od stotina tisuća developera, kakvu primjerice ima Apple.

Što se samog testiranja tiče, računalo s Kunpeng 920 procesorom se pokazalo dobrim za manje zahtjevne zadaće poput surfanja, maila i uredskih aplikacija, dok je za bilo što ozbiljnije stroj prilično slab. Tijekom benchmark testa Blender BMW, postignut je rezultat od 11 minuta i 47 sekundi, što je puno lošije nego kod većine PC-a s modernim desktop procesorima Intela i AMD-a.   

U svakom slučaju ovo je za Huawei (i Kinu) prilično veliki iskorak u proboju na tržište desktop računala, no nemojte očekivati da ćete na njemu pokretati softver i igre koje vrtite na svojem Windows PC-u. Imamo osjećaj da je Made in China PC samo krajnja nužda, jer su prvi desktop procesori Huaweija još daleko od toga da bi mogli konkurirati AMD-ovim i Intelovim. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->