Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.02.2019. 16:13

Specijalni efekti 

VIDEO: Kako se radio SFX koji je osvojio Oscara

Studio DNEG osvojio je svojeg petog Oscara za specijalne efekte u filmu Prvi čovjek.

VIDEO: Kako se radio SFX koji je osvojio Oscara

Na ovogodišnjoj dodjeli Oscara u Los Angelesu jedan od dobitnika je bila tvrtka DNEG, koja je osvojila svoj peti pozlaćeni kipić za specijalne efekte u filmu Prvi čovjek (First Man), koji govori o dolasku prvog čovjeka na Mjesec.

Za razliku od prošlogodišnjeg Oscara za specijalne efekte koji su dobili za SF film Blade Runner 2049, majstori SFX-a iz DNEG-a za Prvog čovjeka su se morali maksimalno držati realizma, kako bi scene lansiranja, leta svemirom, spuštanja i hodanja na Mjesecu bile čim uvjerljivije, obzirom da trebaju evocirati stvarna zbivanja iz povijesne misije Apolla 11 iz 1969. godine, pa nije bilo mjesta za bilo kakvu fantaziju.

Svoje Oskare na dodjeli nagrada su dobili Paul Lambert i Tristan Myles za specijelne efekte snimane kamerom te Ian HunterJ.D. Schwalm za efekte minijaturizacije, odnosno za izradu smanjenih modela stvarnih predjela i objekata na Zemlji i u svemiru.

DNEG je na svojem YouTube kanalu lansirao 6 kratkih filmova o specijalnim efektima koje je radio za Prvog čovjeka, a jedan od njih možete pogledati ovdje.

DNEG kaže da je za potrebe filma kombinirao potpuno nove tehnike snimanja kamerom, smanjene modele i nikada do sada objavljene video snimke iz NASA-inih arhiva, kako bi se postigla dokumentaristička realnost.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam