Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.07.2021. 10:50

Seecq 

VIDEO: Kvantna računalna revolucija na čipu

Kvantni SoC Seeqca s integriranim Deltaflow.OS operativnim sustavom uspoređuju s revolucijom računala 1960.

VIDEO: Kvantna računalna revolucija na čipu

Kvantna računala će prije ili kasnije stići u naše domove i poslovna okruženja, a jedan od ključnih iskoraka o kojem se ovih dana puno priča dolazi od tvrtke Seecq koja je predstavila prvi kvantni SoC čip koji je minijaturiziran do veličine procesora kakve koristimo u našim današnjim računalima i mobilnim uređajima.

Na razvoju ovog kvantnog sustava su surađivali stručnjaci za kvantno računalstvo Riverlanea iz Cambridgea i njihovi kolege iz Njujorške i Londonske tvrtke Seeqc, koji su proizveli prvi čip za kvantno računalstvo koji posjeduje integrirani operativni sustav (Deltaflow.OS) koji upravlja managementom qubitima.  

"Posljednji puta kada smo postigli ovu razinu minijaturizacije u računalnoj tehnologiji pokrenuli smo računalnu revoluciju 1960-ih godina prošlog stoljeća", navodi Seecq koji vjeruje da bi s njihovim kvantnim čipom mogla započeti nova revolucija. Ukratko rečeno, kao što je doba računalstva započelo smanjivanjem procesora s veličine sobe na veličinu novčića, na isti takav način dolazi do minijaturizacije kvantnog čipa.

Kvantni SoC

Novi čip uvodi skalabilno kvantno računanje, a tvrtke se nadaju da će povećati dizajn povećanjem površine i broja kubita. Cilj je dovesti brojku qubita do milijuna, daleko od trenutnog raspoređenog maksimuma (razmjerno slabašnog, ali ipak izuzetno složenog) 76-kubitnog sustava koji je Kini omogućio da preuzme tzv. „kvantnu nadmoć“.

Postoje, naravno, i drugi načini za skaliranje, osim povećanog broja kubita. Primjena višestrukih čipova u jednom samostalnom sustavu ili kroz više međusobno povezanih sustava može pružiti lakše putove do kvantne koherencije, a za sve to je važan operativni sustav Deltaflow.OS koji je razvila tvrtka Riverlane. 

Deltaflow.OS je hardverski i platformi agnostički OS, što znači da može poslužiti kao kontrolni mehanizam za razne tehnologije kvantne implementacije koje se trenutno provode širom svijeta, kod tvrtki koje uključuju  Google, Microsoft i IBM.

Pored toga, Riverlaneov Deltaflow.OS je open source dostupan svima na Githubu, a kako funkcionira možete pogledati u ovom videu.

Taj operativni sustav ima također veliku ulogu u revoluciji kvantnog računalstva jer nastoji postati standard, što je od velike važnosti jer svako od postojećih pedesetak kvantnih računala u svijetu radi na vlastitom operativnom sustavu.

Kada se svemu tome dodaju najnovija istraživanja koja nastoje koristiti nove materijale za izradu kvantnih sustava koji će raditi na sobnim temperaturama, možemo doista reći da je revolucija kvantnog računalstva doista započela.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->