Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.08.2019. 02:26

Check Point Research 

VIDEO: Ransomware zaključava DSLR kamere

Istraživači prezentirali ranjivost skupih kamera koje imaju Wi-Fi povezivost.

VIDEO: Ransomware zaključava DSLR kamere

Gotovo svi današnji najbolji i najskuplji DSLR fotoaparati dolaze s Wi-Fi povezivošću koja je vrlo korisna kada želite fotke prebacivati bežično na svoj telefon ili laptop, no predstavlja i sigurnosni rizik, što su najbolje demonstrirali stručnjaci za sigurnost Check Point Researcha.

Oni su na Canon EOS 80D fotić putem WiFi-a uspješno instalirali "ucjenjivački" virusni softver poznat kao ransomware, enkriptirajući slike na njemu. Nakon zaraze na zaslonu fotića se pojavila poruka da su slike enkriptirane i ne mogu se pregledavati dok napadačima ne platite "otkupninu", kao što možete vidjeti u ovom videu.

Check Point Research je povodom ovoga izdao detaljan izvještaj u kojem opisuje način na koji napadač može instalirati ransomware na DSLR kameru korištenjem PTP-a (Picture Transfer Protocol).

Canon je već neko vrijeme upoznat s ovim problemom i izdao je nadogradnju firmwarea, odnosno zakrpu kojom je uspješno riješio ovaj bug na svim modelima fotića kod kojih se našla navedena ranjivost. Obzirom da PTP protokol koriste i mnogi drugi proizvođači kamera vrlo je vjerojatno da bi se na nekim fotićima doista mogla pojaviti prava zaraza ransomwareom.

Ukoliko imate takav fotić a ne znate je li softverski "pokrpan" nemojte se spajati na Wi-Fi mreže i uređaje koje ne poznajete, isključite povezivost kada ju ne koristite te redovno provjeravajte i instalirajte nadogradnje firmwarea.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->