Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.06.2021. 11:34

WWDC21 

VIDEO: Sve što je Apple predstavio na otvaranju WWDC21

Novosti iz Appleovih softverskih nadogradnji odnose se na iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 i macOS Monterey.

VIDEO: Sve što je Apple predstavio na otvaranju WWDC21

Na svojoj virtualnoj "key" konferenciji prvog dana WWDC21 konferencije za developere, Tim Cook i ekipa su predstavili nadogradnje koje se protežu kroz čitav Appleov ekosustav, uključujući iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 i macOS Monterey. Druge značajnije objave odnose se na dolazak Siri digitalne asistentice na uređaje "trećih strana", Apple Home ključeve koji vam omogućuju otključavanje doma pomoću iPhonea te Universal Control sustav koji vam omogućuje jedinstveni pristup Macovima i iPadima.

Sažetak key konferencije WWDC21 požete pogledati u ovom videu. 

iOS 15

ios15

Glavna stvar WWDC-a je bilo predstavljanje iOS 15 operativnog sustava koji će pogoniti iPhoneove.

Jedna od zanimljivih stvari na novom OS-u je poboljšani FaceTime koji će sadržavati prostorni zvuk, glasovnu izolaciju i novi prikaz mreže. Tu će biti i FaceTime poveznice koje vam mogu pomoći da zakažete pozive čak i s ljudima na uređajima i računalima s Androidom i Windowsima 10. Ostale značajke uključuju način rada Portret koji će vam zamutiti pozadinu i značajku SharePlay koja će vama i drugima omogućiti da istovremeno gledate ili slušate istu TV emisiju, film ili pjesmu.

Aplikacija Messages također dobiva nekoliko ažuriranja, poput značajke "Dijeljeno s vama" koja će pratiti sadržaj podijeljen u "threadovima" poruka. To će raditi s fotografijama, pričama u Appleovoj aplikaciji News, kao i s popisima pjesama i emisijama na Apple Musicu i Apple TV-u.

Dolazi i novi Focus mod koji vam omogućuje da prilagodite svoj uređaj trenutnom načinu rada, pa kada ste primjerice na poslu, prikazivat će se samo aplikacije povezane s poslom. Druga je značajka Focus sugestije, koja će otvoriti određene načine rada na temelju vaše lokacije. Tako biste, na primjer, u teretani mogli dobiti prijedlog načina fokusiranja „fitness“.

Ostala poboljšanja uključuju novi sažetak obavijesti, značajku Live Text koja može hvatati tekst na fotografijama, novu Weather aplikaciju visoke rezolucije i Wallet podršku za osobne iskaznice i druge dokumente.

Apple Maps će također sadržavati više detalja, prilagođene dizajnirane orijentire, noćni način rada, detaljne cestovne trake za vozače, znatno poboljšano tranzitno sučelje i 3D upute za hodanje s AR-om. Apple je također najavio da web-proširenja donosi u Safari na iPadu i iPhoneu.

Apple AirPods kao slušno pomagalo

AirPods

Apple je također najavio da će AirPods Pro sada imati i značajku "Conversation Boost" koja u osnovi djeluje kao slušno pomagalo za one s "blagim gubitkom sluha". Povrh toga, dobit će i novu opciju "Announce Notifications" koja se sinkronizira s gore spomenutim postavkama fokusa u iOS-u 15.

Čitat će prioritetne obavijesti, emitirati stvari poput popisa za kupnju u trgovini te donosi poboljšanu sinkronizaciju s aplikacijom Find My i javit će vam ako ste svoje AirPodove negdje ostavili. Apple također dodaje prostornu audio podršku za AirPods Pro i AirPods Max na Apple TV-u, što je glavno ažuriranje over-ear slušalica. I na kraju, Apple dodaje Dolby Atmos u Apple Music.

iPadOS 15

ipad os15

Jedna od najvećih promjena u iPadOS 15 operativnom sustavu za Appleove tablete je u tome što je biblioteka aplikacija sada dostupna za iPad i ugrađena je u dock. to vam omogućuje lakše organiziranje stranica, a tu je i novi multitasking izbornik koji vam omogućuje prikaz aplikacije na cijelom zaslonu, podijeljeni prikaz ili "slide over".

Sada također možete prijeći prstom (swajpati) od dna prema gore da biste vidjeli novu "policu" koja prikazuje sve prozore aplikacije. Ostali dodaci uključuju mogućnost slanja poruke nekome u zajedničkoj bilješci i korištenja hashtagova za njihovo organiziranje. Tu je i alat pod nazivom Quick Note koji vam omogućuje da Apple Pencil olovkom prijeđete od kuta zaslona da biste brzo zabilježili bilješku.

Siri i privatnost

siri

Uz iOS 15, Sirijeve mogućnosti prepoznavanja glasa mogu se odvijati direktno na uređaju, što  omogućuje da funkcionira bez WiFi-a ili podatkovne veze. Apple je i najavio dolazak Siri na neke uređaje "trećih strana", što znači da bi se digitalna asistentica mogla naći u uređajima poput termostata Ecobee.

Što se ažuriranja u vezi privatnosti tiče ona uključuju "Zaštitu privatnosti pošte" koja će sakriti IP adresu i detalje lokacije korisnika, a također će spriječiti softver koji prati je li poruka otvorena ili ne. Tu je i značajka Sakrij moju e-poštu koja će korisnicima omogućiti dijeljenje slučajnih adresa e-pošte ako žele zadržati privatnost svoje adrese e-pošte.

Tvrtka je također predstavila nova izvješća o privatnosti aplikacija koja će vam pružiti veću transparentnost o tome kako aplikacije trećih strana koriste vaše podatke. Pokazat će se detalji poput toga koliko često svaka aplikacija koristi pristup lokaciji, kameri, mikrofonu i još mnogo toga. I na kraju, tu je i nova usluga iCloud Private Relay koja koristi dva Apple proxy poslužitelja kako vaš davatelj usluga ili bilo tko drugi ne vide koje web stranice posjećujete ako imate iCloud+.

macOS Monterey

macos monterey

Jedna od najvećih značajki na macOS Montereyu je Universal Control, evoluirana verzija Apple Continuitya koja vam olakšava upotrebu tipkovnice i miša na Macu i iPadu. Jedinstvena stvar ovdje je što uređaji imaju takozvanu "prostornu svjesnost", tako da možete jednostavno prelaziti kursorom po zaslonima, a računalu ne morate reći gdje se nalaze. Prema Appleu, sav rad na konfiguriranju događa se unutar OS-a.

Ostale značajke uključuju AirPlay za Mac, tanje kartice i nove grupe kartica u Safariju te mogućnost stvaranja vlastitih prečaca.

watchOS 8

watchos 8

Nadolazeći operativni sustav za Appleove pametne satove watchOS 8 sadržavat će nove značajke, uključujući poboljšanu vođenu meditaciju i dodatne mjerne podatke za praćenje spavanja poput broja otkucaja srca, razine kisika u krvi i brzine disanja. Apple također dodaje nove treninge Tai Chi i Pilates u svoju aplikaciju Workout, a uz to, usluga Fitness+ sada će imati seriju vježbanja koju će voditi Jeanette Jenkins, osnivačica i predsjednica fitness tvrtke Hollywood Trainer. Ako ne znate za nju, zaboravite ovu informaciju, ona je ionako važna samo debelim Amerikankama i digitalnim šiparicama.

Nekoliko ažuriranja koja se ne odnose na zdravlje uključuju novo lice sata Portraits s fotografijama u portretnom načinu i lakši način odgovaranja na poruke putem Scribble moda i Digital Crowna. Čak i sada na poruku možete odgovoriti gifom, a ostale značajke uključuju podršku za više timera, Assistive Touch korištenje sata pomoću jedne ruke, ažurirane Find My značajke i još mnogo toga.

Apple Health

Apple Health

Uz predstavljanje novih zdravstvenih i wellness značajki za watchOS, tvrtka je dodala i nekoliko novih značajki u svoju aplikaciju Health. Sada svoje zdravstvene podatke možete podijeliti s liječnicima i članovima obitelji, što vam također olakšava praćenje zdravlja starijih članova vaše obitelji.

Još jedna važna nova značajka je Walking Steadiness, koja prati promjene u hodu i ravnoteži te procjenjuje rizik od pada. Aplikacija će vas i vaše kontakte obavijestiti postoji li rizik od potencijalnog pada, a tu je u nova značajka Trends koja je sposobna izdvojiti dugoročne uzorke vašeg zdravlja prema različitim metrikama.

Apple Home

home kit iphone ključ

Do sada ste već mogli koristiti iPhone i Apple Watch kao digitalni ključ za otključavanje automobila, ali iOS 15 sada će vam omogućiti da ih koristite i kao svoj ključ od kuće/stana, pod uvjetom da imate kompatibilnu pametnu bravu.

Sada ćete također moći kontrolirati tvOS pomoću glasovnih naredbi i HomePod uređaja. tvOS će imati novu funkciju u značajki Shared With You, sa sadržajem koji su vam preporučili prijatelji.

Summa summarum, Apple je na svojoj key konferenciji prvog dana WWDC-a predstavio zanimljiva softverska ažuriranja, a idućih će dana developere mrcvariti pojedinačnim detaljima kako bi ih natjerao da rade nove aplikacije.Vezani sadržaji
Ključne riječi Apple Konferencija developeri WWDC21
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->