Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.11.2020. 11:14

Apple 

Windowsi 10 bi mogli raditi na M1 Macovima

Hoće li se ikada dogoditi da se Windowsi 10 nađu na Macovima s novim M1 procesorima?

Windowsi 10 bi mogli raditi na M1 Macovima

U Appleovom je svijetu vjerojatno najveća ovogodišnja objava bilo predstavljanje novog M1 SoC procesora koji radi na ARM ahitekturi i prema prvim objavljenim testovima, donosi izvrsne performanse i odličnu energetsku učinkovitost Mac računalima, prije svega prijenosnicima kojima je ponajviše i namijenjen.

Obzirom da je Microsoft razvio operativni sustav Windows 10 on ARM, namijenjen njegovim uređajima i uređajima njegovih partnera koji koriste ARM procesore, postavlja se pitanje bi li se Windowsi 10 jednog dana mogli naći i na Appleovim računalima.

U izjavi Craiga Federighija, Appleovog potpredsjednika u odjelu softvera, u intervjuu koji je dao za Ars Technicu, navodi se da bi se tehnički Windowsi doista mogli naći u Macovima s M1 ARM procesorima, no hoće li se to ikada dogoditi, to ovisi samo o Microsoftu.  "Mi imamo ključne tehnologije za njih da to učine, da pokreću ARM inačice Windowsa, no to je odluka koju treba donijeti Microsoft. Macovi su to definitivno u stanju", navodi Federighi.

Drugim riječima, ništa ne sprječava Macove i Windowse da rade združeno, no hoće li Microsoft napraviti i licencirati inačicu Windows 10 on ARM operativnog sustava za Macove, zasad se ne čini previše realno. No vidjet ćemo što donosi budućnost, a vjerojatno će prvi eksperimenti doći od strane hakera koji sigurno neće propustiti priliku da zavrte Windowse 10 na MacBook Airu ili nekom drugom Appleovom uređaju. Vezani sadržaji
Ključne riječi Microsoft Apple Windows 10 on ARM M1
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->