Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.06.2024. 12:38

Intel 

Zakrpa znatno ubrzava Meteor Lake u Linuxu

Samo jedna linija koda u zakrpi za Intel Meteor Lake procesor na Linuxu povećava performanse.

Zakrpa znatno ubrzava Meteor Lake u Linuxu

Intel je nedavno izdao zakrpu u jednoj liniji koda za svoje procesore Meteor Lake, koja fino podešava upravljački program za skaliranje frekvencije P-State CPU-a. Prilikom lansiranja zakrpe Intel je rekao da ona znatno poboljšava performanse u Linuxu, a Michael Larabel s portala Phoronix je to odlučio provjeriti benchmark testovima.

Zakrpa za Linux kernel podešava vrijednost Intel P-State Energy Performance Preference (EPP) za Meteor Lake u zadanom stanju "balance_performance". Podešavanje EPP vrijednosti sa 115 na 64 bilo je dovoljno da se pokaže poboljšanje performansi od 19% za neka radna opterećenja i do 11% poboljšanja performansi po vatu.

Larabel je koristio Acer Swift Go 14 laptop s Intel Core Ultra 7 155H, i pokrenuo niz referentnih vrijednosti koristeći Linux 6.10 Git kernel.

Potom je proveo benchmarkove prije ažuriranja, a zatim primijenio Intelovu zakrpu na kernel i ponovno pokrenuo iste testove. Proveo je više od 100 mjerila testirajući zakrpu i otkrio da je promjena donijela poboljšanje od 7% geometrijske sredine u svim testovima.

Najistaknutije, Kvazaar 2.2 Bosphorus 4K mjerilo kodiranja videa s unaprijed postavljenim Super Fastom probilo se na 20,51 sličica u sekundi s zakrpom. Bez zakrpe, kodiranje je iznosilo 11,94 fps. Stoga je jedan redak promijenjenog koda rezultirao poboljšanjem video kodiranja od 72% s prijenosnim računalom Meteor Lake.

Najmanje povećanje performansi primijećeno je u testiranju Pythona, koji je dobio samo 2% poboljšanja s primijenjenom zakrpom.

Larabel se nada da će zakrpa biti uključena u Linux 6.11 Git kernel.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Intel
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->