Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.02.2013. 14:34

Inspiration Mars  

INFOGRAFIKA: Traži se bračni par za izlet na Mars 2018.

Organizacija kojoj je na čelu prvi svemirski turist, želi 2018. povesti bračni par na "krug oko Marsa".

INFOGRAFIKA: Traži se bračni par za izlet na Mars 2018.

Dennis Tito, američki milijarder i prvi svemirski turist koji je 2001. godine s ruskim Soyuzom posjetio međunarodnu svemirsku postaju ISS, jučer je održao tiskovnu konferenciju na kojoj je objavio planove za prvi let svemirskog broda na Mars s ljudskom postajom, do čega bi trebalo doći već 2018. godine.

Tito kaže kako će iduće dvije godine provesti u prikupljanju investicija za neprofitnu organizaciju Inspiration Mars Foundation koju je pokrenuo s ciljem letova na Mars s ljudskim posadama, a ostatak novca potrebnog za realizaciju projekta će namaknuti iz privatnih izvora.

Plan je 2018. godine dovesti do Marsa bračni par koji će tijekom putovanja od ukupno 501 dana biti u prilici doći do orbite crvenog planeta, te se potom vratiti na Zemlju.

"Imamo 50 godina iskustva. Možemo znatno ubrzati stvari, samo nam treba posvećenost. Uopće nisam zabrinut kako to izvesti sa svoje točke gledišta. Letjelice već postoje, samo ih trebamo upogoniti", izjavio je Tito na tiskovnoj konferenciji.

dennis tito tiskovna konferencija

Nakon njegove objave, mnogi znanstvenici su proglasili ovaj projekt velikim rizikom, jer se osim tehničkih poteškoća treba riješiti brojne probleme koje može izazvati tako dug boravak ljudi u svemiru, a Homer Hickham, bivši NASA-in inženjer i autor memoarskog bestsellera Rocket Boys/October Sky, duhovito je rekao: Oženjeni par u kupaonici 501 dan? Ja volim svoju ženu, no radije bih ponio svoju mačku ili nekoliko dobrih knjiga", dodavši kako bi se knjiga koja bi opisivala taj let mogla nazvati Ubojstvo u Mars ekspresu.

No član Inspiration Mars Foundationa i bivši NASA-in liječnik Laurel Clark, čija je supruga astronautkinja poginula tijekom nesreće space shuttlea Columbia 2003. godine, kaže kako će se provesti stroge procedure selekcije kandidata, te će se tražiti izvrsno zdravlje, tehnička kompetencija, kao i psihološka stabilnost, pa je siguran da bračni par koji bude odabran neće imati nikakvih problema tijekom duge izolacije.

Taber MacCallum, tehnički šef Inspiration Marsa i CEO Paragon Space Developmenta navodi kako američka industrija može odgovoriti izazovu realizacije tog projekta kroz 5 godina, a putovanje bi trebalo iskoristiti relativno rijetku poziciju Marsa i Zemlje u svemiru do koje će doći u tom razdoblju, što će omogućiti letjelici brzi let i sigurnu putanju koja će je dovesti do Marsa, a potom uz pomoć marsove gravitacije vratiti na Zemlju.

Lansiranje je planirano za 5. siječnja 2018., a letjelica bi trebala stići do Marsa za 228 dana, napraviti krug oko njega, potom "gravitacijskom praćkom" krenuti nazad ka Zemlji do koje će stići za 273 dana, a slijetanje će uslijediti 21. svibnja 2019.

Posada bi trebala imati na raspolaganju zatvoreni sustav za održavanje života, koji uključuje recikliranje vode, urina i znoja sličan onome na ISS-u. Mada još nisu objavljeni planovi o letjelici koja će se koristiti, posada će vjerojatno posjedovati stambeni modul na napuhavanje tvrtke Bigelow koji planira testirati i NASA za potrebe ISS-a, a bit će spojen na svemirski brod.

Tito kaže kako razmatraju korištenje raznih raketa koje će putnike dovesti u svemir, uključujući one koje razvijaju Space Exploration Technologies i SpaceX, a također im je zanimljiva i teretna Dragon kapsula, koja se trenutno razvija u inačici za boravak posade.

Tijekom puta na Mars, posada neće biti u mogućnosti prekinuti putovanje što god da se dogodi, a planira se letjelica veličine 365 kubičnih metara, koja će biti napunjena hranom, vodom, opremom za održavanje života i rezervnim dijelovima, a posadi će na raspolaganju biti polovica tog prostora za život u svemiru.

Tito kaže kako ne može točno reći koliko će sve to koštati, ali procjenjuje da će biti u okviru NASA-inih robotskih misija na Mars, među kojima je dosad najskuplja misija Curiositya koja je koštala oko 2,5 milijarde dolara.

INFOGRAFIKA: Titov plan leta na Mars  (izvor: Space.com)

infografika titov projekt
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->