Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.07.2020. 17:46

JSAT 

Japanski satelit će laserom gađati svemirsko smeće

Ako svi testovi budu uspješni, satelit naoružan laserom će se u svemiru naći 2026. godine.

Japanski satelit će laserom gađati svemirsko smeće

Japanska satelitska tvrtka SKY Perfect JSAT Corp, osim pružanja standardnih komunikacijskih satelitskih usluga, ima namjeru riješiti jedan od velikih problema u orbiti Zemlje, takozvano svemirsko smeće, koje osim nekoliko desetaka milijuna sićušnih komadića, čini i više od 34 tisuće komada ostataka raketa i satelita većih od 10 cm, koji predstavljaju veliku prijetnju satelitima, Međunarodnoj svemirskoj postaji i općenito lansiranjima letjelica i ljudi u svemir.

JSAT je stoga u suradnji s RIKEN institutom i drugim partnerima započeo razvijati projekt satelita koji bi trebao "napasti" opasno smeće laserskim naoružanjem.

Taj satelit će biti težak samo nekoliko stotina kilograma, no u njemu će se nalaziti laserski "top" koji bi trebao uspješno uklanjati svemirsko smeće na taj način da ga laserskom zrakom pogodi i potom pogura prema atmosferi Zemlje, gdje će izgorjeti.

Točnije rečeno, laser će kratkim pulsovima rastaliti površinu svemirskog smeća, što će dovesti do emitiranja plina koji će stvoriti dovoljan potisak da komad izbaci iz orbite prema atmosferi.

JSAT navodi da taj laser na Zemlji ne bi mogao pogurnuti ni novčić od jednog yena, no njegovi kratki pulsovi nalik onima kakve koriste liječnici za uklanjanje madeža, dovoljno su jaki da rastale površinu bilo kojeg komada svemirskog smeća i proizvedu učinak koji će ga zauvijek maknuti iz orbite.   

Satelitska tvrtka i njezini partneri namjeravaju testirati lasersku tehnologiju 2024. godine, a 2026. bi satelit trebao postati operativan i započeti s "ubijanjem" svemirskog smeća.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->