Članak
Objavljeno: 09.09.2011. 13:43

NASA 

NASA traži astronaute

Sudeći prema izvješću Nacionalnog istraživačkog savjeta, NASA-i će trebati više od 60 astronauta, koliko ih je željela zadržati nakon umirovljenja svojih raketoplana.

NASA traži astronaute

NASA je stručno mišljenje zatražila još lani, a u srijedu je objavljeno izvješće komisije Nacionalnog istraživačkog savjeta, u kojemu je i pet bivših astronauta i zaključuje da sadašnjih 60 astronauta na platnoj listi neće biti dovoljno za sve misije.

NASA je 2000. godine imala 150 astronauta, a tada su po zadnji put zaposliti devet novih. Umirovljenjem flote raketoplana su se potrebe smanjile i NASA nije zapošljavala nove astronauta.

Prema izvješću komisije, bit će potrebno više od 60 astronauta, i to ne samo za rad na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), koja bi trebala raditi do 2020. godine, nego i u Houstonu, odakle će pomagati kolegama u svemiru.

Bit će potrebni i za savjete u razvoju novih svemirskih letjelica, za suradnju s javnosti i zamjene zbog bolesti. Više astronauta bit će potrebno i zbog toga što su fizički zahtjevi za polugodišnjem boravku na ISS-u drugačiji od letova raketoplanima, koji traju najviše dva tjedna.

Amerikanci će se tijekom sljedećih nekoliko godina na ISS voziti ruskimi raketama Sojuz. Iako su i Rusi trenutačno prekinuli svemirske letove, nakon nesreće teretne rakete, koja se srušila u Sibiru.

U slučaju da prekid potraje predugo, ISS, na kojemu je zadnjih 11 godina ljudska posada, će ljudi možda morati privremeno napustiti. Zadnjih šest astronauta ISS bi trebalo napustiti sredinom studenog.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA ISS Houston astronauti
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->