Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.07.2020. 10:54

Tianwen-1 

Kina lansirala ambicioznu misiju na Mars

VIDEO: Kina lansirala ambicioznu misiju na Mars

VIDEO: Kina lansirala ambicioznu misiju na Mars

Nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kina je također iskoristila idealni "prozor" za lansiranje na Mars koji se uslijed idealnog međusobnog rasporeda planeta otvara svake dvije godine i omogućuje uštedu goriva i najkraći let do crvenog planeta.

Kinezi su jučer iz svemirske luke Wenchang u provinciji Hainan, uspješno lansirali najveću postojeću kinesku raketu Long March-5, koja je u svemir povela letjelicu Tianwen-1 težine od 5 tona, u sklopu koje se nalaze Marsov orbiter i rover.  

Nakon 36 minuta od uzlijetanja Tianwen-1 je postavljen u orbitu za transfer između Zemlje i Marsa iz koje se upućuje na sedmomjesečno putovanje do crvenog planeta, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kada u veljači 2021. godine stigne u orbitu Marsa, Tianwen-1 će tri mjeseca istraživati potencijalna mjesta za slijetanje rovera pomoću visokorezolucijske kamere i obaviti sve pripreme za spuštanje na površinu, koje bi trebalo uslijediti u svibnju 2021.

Nakon slijetanja, rover će započeti sa znanstvenim istraživanjima koja bi trebala potrajati najamanje 90 marsovih dana, što je oko 3 mjeseca na Zemlji, dok bi orbiter trebao kružiti oko Marsa čitavu Marsovu godinu (oko 687 zemaljskih dana) i služiti će kao komunikacijski relej između rovera i Zemlje, a ujedno će provoditi i vlastita istraživanja.  

Cilj misije je proučavanje Marsove morfologije i geološke strukture, karakteristika tla, distribucije površinskog vodenog leda, atmosferske ionosfere i klime, kao i fizikalno proučavanje interne strukture planeta.

Kina vjeruje da će ovom misijom napraviti veliki tehnološki iskorak na polju istraživanja dubokog svemira i uspostaviti nezavisni inženjerski sustav za svemirska istraživanja, kako bi promovirali, kako kažu, "održivi razvoj na tom području". 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->