Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.10.2019. 10:56

NASA 

VIDEO: Pitka voda na Marsu postala je slana

Curiosity je otkrio relativno visoke razine sulfatnih soli u stijenama Gale kratera.

VIDEO: Pitka voda na Marsu postala je slana

Mars je nekoć davno bio relativno topao i mokar svijet prepuno rijeka i jezera, a imao je i ocean koji je pokrivao veliki dio sjeverne hemisfere. Prije otprilike 4,2 milijardi godina stvari su se počele mijenjati. Mars je izgubio svoje magnetno polje koje je čuvalo atmosferu od sunčevog vjetra, mlaza nabijenih čestica koje su konstantno dolazile sa Sunca. To je rezultiralo odlaskom većeg dijela njegovog zraka u svemir prije nekih 3,7 milijardi godina, što je uzrokovalo da planet postane hladan i suh. Danas Mars ima atmosferu koja iznosi samo 1 posto Zemljine, a mi na svu sreću još uvijek imamo magnetsko polje.

Znanstvenici NASA-e koji upravljaju misijom Curiosity rovera objavili su nova otkrića o crvenom planetu, odnosno krateru Gale koji je Curiosity istraživao. Rover je detektirao relativno visoke razine sulfatnih soli u stijenama kratera, a one su se nakupile hlapljenjem vode kroz razdoblje niskih razina vode, kao što možete vidjeti u ovoj animaciji.  

Gale krater animacija

To razdoblje moglo je predstavljati normalnu cikličnu fluktuaciju izazvanu Marsovom promjenom polova ili orbitalnim parametrima. Osim toga, sušije jezero moglo je nastati dugotrajnim učinkom kao sekundarno isušivanje, na što ukazuju orbitalna promatranja.

Znanstvenici vjeruju kako ćemo u predstojećim mjesecima saznati nove tajne o evoluciji jezera u Gale krateru. "Znamo da ćemo dobiti odgovor, možda veliki odgovor o tome što se dogodilo sljedeće s jezerom, uključujući i ono što je bilo s depozitima sulfata", navode znanstvenici NASA-e.

Od 2012. godine Curiosity je u krateru Gale otkrio brojne velike stvari, uključujući dokaze da je u njemu bilo jezero slatke vode koje se punilo iz drevnih rijeka, a u uzorcima tla je otkrio brojne sastojke kojima su se mogli hraniti Marsovi mikroorganizmi, što znači da je Mars imao sve važne preduvjete za organski život. Time je Curiosity utro put za buduća istraživanja u kojima će novi roveri poput Marsa 2020 imati glavnu zadaću u otkrivanju života, bivšeg ili postojećeg, kao što možete vidjeti u ovom videu.Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mars voda Curiosity Gale krater
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->