Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.07.2011. 14:34

Crveno vino 

Vino otklanja negativne učinke bestežinskog stanja

Dobra vijest za sve vinopije dolazi iz studije francuskih znanstvenika. Vino otklanja tjelesne posljedice mikrogravitacije u svemiru.

Vino otklanja negativne učinke bestežinskog stanja

Od sada će astronauti sa sobom u svemir, pored zaliha hrane i bezalkoholnih napitaka, nositi nekoliko boca vina. Za dulji boravak u svemiru možda će u letjelicama posjedovati i pravi vinski podrum.

Za crveno vino se dulje vrijeme zna kako sadrži neke spojeve i sastojke koji djeluju pozitivno na ljudski organizam. Resveratrol, tvar koja štiti grožđe od plijesni i drugi antioksidansi vrlo su dobri za naše srce, stoga liječnici često preporučuju čašu crnjaka na dan.

 kontrolna grupa štakora obješenih za repove, koja nije dobivala resveratrol, razvila je gubitak koštane i mišićne mase 

Prema rezultatima ispitivanja francuskih znanstvenika, resveratrol se pokazao i vrlo djelotvornim za spriječavanje gubitka koštane mase, kao i atrofije mišića, dva zdravstvena problema koja se izražavaju pri duljem boravku astronauta u uvjetima mikrogravitacije u svemiru, zbog čega su obavezni svakodnevno izvoditi brojne tjelovježbe na posebnim spravama koje simuliraju otpor i time održavaju mišiće i kosti u "radnom" stanju.

Francuski znanstvenici su izveli studiju na štakorima u simuliranim uvjetima mikrogravitacije, odnosno na poprilično primitivan način, tako da su ih objesili za repove. Jedna kontrolna grupa nije bila izložena nikakvom tretmanu, dok je druga dobivala dnevnu dozu resveratrola. Kontrolna grupa koja nije dobivala resveratrol gubila je koštanu masu i razvijala atrofiju mišića, dok se kod ove druge ti problemi nisu pojavili, navodi se u Žurnalu Federacije američkih društava za eksperimentalnu biologiju (FASEB).

"Resveratrol možda nije zamjena za tjelovježbu, ali uvelike otklanja promjene izazvane mikrogravitacijom", navodi doktor medicine Gerald Weissmann, glavni urednik FASEB žurnala.

Naravno, teško je očekivati da će se od sada posadama ISS-a slati kartoni vina, već će nakon provedbe kliničkog ispitivanja na ljudima, astronauti vjerojatno dobivati resveratrol u obliku tableta, mada bi im se vjerojatno više dopala ova prva solucija.

Možda niste znali

Resveratrol

Resveratrol se ubraja u jake antioksidanse, a ima cijeli niz blagotvornih učinaka na zdravlje: sprečava kljenut srčanog mišića, usporava grušanje krvi, sprečava tvorbu nakupina (plaka) na mozgu i krvnim žilama, blagotvoran je kod upalnih bolesti crijeva i dijabetesa.

Mehanizam djelovanja resveratrola nije do kraja objašnjen. Neka istraživanja dovode uporabu resveratrola u vezu s produženjem životne crte testiranih životinja.

Pretpostavlja se da bi jedan od načina mogao biti utjecaj na funkciju mitohondrija, zaštita stanične opne i staničnih struktura od oksidacije.

Najvažnija primjena resveratrola vezana je za zaštitu krvnih žila i srca.

Naime, resveratrol sprečava/ograničava srčanu fibrozu - prilično čest uzrok smrti. To je stanje izazvano povišenim tlakom, a sastoji se od naglog aktiviranja stanica koje luče kolagen te s vremenom izazivaju zadebljanje srčanog mišića.

U takvim okolnostima srce sve teže pumpa i nastaju tegobe koje mogu voditi u smrt. Ova ključna istraživanja obavljena su na Northeastern Ohio Univesities College of Medicine pod rukovodstvom prof. dr. Gary Meszarosa, a rezultati su objavljeni u stručnom časopisu American Journal of Physiology Heart and Circulatory Physiology.

Resveratrol blagotvorno djeluje i na mozak. U studenom 2008. godine, objavljen je zaključak istraživanja na pokusnim životinjama na Sveučilištu Cornell.

Istraživači su zabilježili da je dnevno uzimanje nadopuna sa resveratrolom uzrokovalo značajno smanjenje plaka na mozgu životinja (od 48% do 90%), koji inače doprinosi pojavi neuroloških bolesti.

resveratrol

Resveratrol se može dobiti i u kapsulama

Resveratrol smanjuje znakove i očitovanja upalnih bolesti crijeva (ulcerativni kolitis i Crohnova bolest), uključujući proljev i rektalno krvarenje, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici su jednoj skupini miševa dali 20 mg/ kg hrane, a drugoj skupini placebo. Miševi koji su dobivali resveratrol imali su manje i blaža očitovanja upalne bolesti crijeva nego miševi iz usporedne skupine - lakše su održavali težinu, smanjila se učestalost proljeva i rektalnog krvarenja.

Dok je u skupini bez resveratrola uginulo čak 40 % miševa, niti jedan smrtni slučaj nije zabilježen u skupini koja je primala resveratrol.

U prosincu 2007. godine, rad Rahmana na Sveučilištu Rochester pokazao je da resveratrol povisuje unutar stanične razine glutationa u stanicama pluća, što ga čini izvrsnim saveznikom i zaštitnikom svih pušača, kao i onih koji već imaju neko oštećenje pluća ili tumor. (Kode, Rajendrasozhan, Caito, Yang, Megson, Rahman; American Journal of Physiology. Lung Cellular and Molecular Physiology 294)

Pored svega toga resveratrol značajno povisuje razine prirodnog testosterona, zbog čega je privlačan mnogim muškarcima.

Po svojoj građi resveratol je sličan fitoestrogenima te ga, s obzirom na proestrogensko djelovanje, neki istraživači ne preporučuju ženama koje uzimaju oralna kontraceptivna sredstva, ženama koje žele zatrudnjeti, trudnicama te djeci do 18 godina.  

Ukoliko vas zanima korištenje resverastrola u zdravstvene svrhe, a niste skloni pijenju vina, možete ga naručiti u obliku kapsula preko ovog linka.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->