Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.09.2019. 12:26

Bigelow Aerospace 

NASA testira svemirsku postaju na napuhavanje

NASA je započela s provođenjem dvotjednih testova BA-330 postaje Bigelow Aerospacea.

NASA testira svemirsku postaju na napuhavanje

Tvrtka Bigelow Aerospace je na Zemlji izradila prototip testne svemirske stanice Mars Transporter Testing Unit BA-330, a NASA je započela s dvotjednim testovima koji bi trebali ukazati je li ovo rješenje prihvatljivo za potrebe boravka astronauta u svemiru, na Mjesecu i na Marsu.

Test u kojem će se isprobavati dvije testne jedinice dio je NASA-inog Next Space Technologies for Exploration Partnership (NextSTEP) programa. NASA je 2016 godine odabrala Bigelow i 5 drugih tvrtki za izradu prototipa svemirskih nastambi, a Bigelow je jedini od njih koji je dobio zeleno svjetlo za provođenje testova na Zemlji, mada to ne znači da će se njihove postaje na napuhavanje doista naći u svemiru.

B330 je dizajniran kao neovisna svemirska postaja koja će imati vlastiti sustav za održavanje života i vlastitu propulziju. Modul čini 330 kubičnih metara stambenog prostora i može stalno udomljavati 4 astronauta, odnosno 5 kroz, kako kažu, "više mjeseci".

Bigelow već ima u svemiru jednu svoju naseobinu na napuhavanje, mali Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) koji je spojen na ISS od 2016. godine.

Jedna od najzanimljivijih ideja Bigellowa je da u svemiru gradi modularne hotele na napuhavanje koji će se naći u ponudi orbitalnog svemirskog turizma.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam