Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.05.2012. 13:26

SpaceX 

Računalo dopustilo Dragonu let u svemir

Jutrošnje lansiranje SpaceX-ove letjelice proteklo je u savršenom redu.

Računalo dopustilo Dragonu let u svemir

Nakon neuspjelog lansiranja, tijekom kojeg je računalo prekinulo uzlijetanje u zadnjih pola sekunde odbrojavanja, novo lansiranje koje je jutros u 3:43 sati po istočnom vremenu izvedeno u Kennnedy Space centru u Cape Canaveralu prošlo je savršeno.

Računalo koje kontrolira sve parametre lansiranja ovaj se puta nije bunilo, pa je Falcon 9 raketa uzletjela, a Dragon letjelica se nakon 30 minuta smjestila u sigurnu orbitu oko Zemlje, započevši s testovima za pristajanje na ISS, do čega bi trebalo doći ovog petka.

Prva povijesna misija u kojoj će jedna privatna letjelica pristati na ISS tako je započela, mada NASA naglašava kako će dobiti dozvolu za pristajanje samo ako u ovih nekoliko dana uspješno položi sve testove, posebice Relative GPS system test, koji će im garantirati da se neće sudariti s ISS-om. 

Dragon na svemirsku postaju donosi odjeću, vodu i hranu, kao i opremu za izvođenje eksperimenata u okviru Studentskog eksperimentalnog programa.

Ako sve protekne u redu, višekratno iskoristiva Dragon kapsula bi trebala bućnuti u vodu 31. svibnja, te se pripremiti za novu dostavu tereta na ISS krajem godine.

Nova Dragon kapsula koja će na ISS prevoziti astronaute trebala bi se vinuti put neba 2014. godine, a potom će postati prva privatna letjelica koja će služiti za prijevoz svemirskih turista, pa kartu već možete rezervirati u najbližoj svemirskoj putničkoj agenciji.

SpaceX je ujedno izdao i priopćenje o razlogu zbog kojeg je prekinut prošli pokušaj lansiranja. Računalo je detektiralo visok pritisak u centralnom Merlin motoru rakete Falcon 9 i prekinulo sekvencu uzlijetanja, a tehničari su potom ustanovili kako je jedan ventil za dovod goriva bio neispravan, pa je zamijenjen novim. 

VIDEO – SpaceX uspješno lansira Falcon 9 raketu 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam