Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.06.2020. 10:55

Starlink 

SpaceX lansirao novih 60 Starlink satelita

Nakon uspješnog lansiranja satelita prvi stupanj rakete se uspješno prizemljio na plutajuću platformu.

SpaceX lansirao novih 60 Starlink satelita

SpaceX je ovih dana definitivno najzaposlenija svemirska tvrtka na svijetu. Osim što je  provela novi "zemaljski" test prototipa Starship rakete koja se razletjela pri punjenju gorivom i lansirala u svemir američke astronaute Crew Dragonom, Muskova tvrtka je uspješno lansirala novu seriju od 60 internetskih satelita Starlink konstelacije.

Noćno lansiranje je proteklo savršeno, a prvi stupanj rakete se uspješno vratio na Zemlju, odnosno sletio meko na plutajuću platformu pod nazivom Just Read The Instructions

Prvom stupnju Falcon 9 rakete koja je dovela satelite u svemir ovo je bila peta misija, čime SpaceX ponovno promovira višekratnu iskoristivost koja u konačnici smanjuje troškove za 6 milijuna dolara po svakom lansiranju u svemir.

Obzirom na prigovore brojnih astronoma širom svijeta koji tvrde da satelitske konstelacije zbog reflektiranja svjetla znatno otežavaju promatranje neba, SpaceX pokušava razviti dizajn koji će smanjiti njihovu refleksiju, pa se među ovim najnovijim satelitima nalazi i jedan koji nosi specijalne "sunčane naočale", odnosno vizir.

Ukoliko se to pokaže uspješnim, svi budući Starlink sateliti bi trebali nositi "suncobrane" u svemir.   

SpaceX ovime nije odradio sav posao za lipanj, jer do kraja mjeseca planira lansirati još jednu seriju Starlink satelita, kao i novi GPS satelit za američke svemirske snage US Space Force.

Vezani sadržaji
Ključne riječi sateliti SpaceX Falcon 9 Starlink
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->